Sve o mitrovačkom azilu, resocijalizaciji zatvorenika, udomljavanju pasa, pisanju stranih medija

Sremska Mitrovica – Kazneno popravni zavod Sremska Mitrovica jedan je od tri u Evropi koji sprovodi projekat resocijalizacije osuđenika pomoći pasa, a prema rečima njogovog upravnika Aleksandra Alimpića verovatno i jedini u svetu koji ima sopstveno Prihvatilište za napuštene pse-azil.

Kažu da su psi najbolji čovekovi prijatelji, a za deset lica na odluženju zatvorske kazne u jednom od najvećih zatvora na Blakanu, koji učestvuju u pomenutom projektu to je i više nego tačno. Psi su im ne samo prijatelji, nego i najdraža aktivnost iza teških zatvorskih zidina, način da kvalitetno provedu vreme i da bar na kratko, na mahove, ali neprocenjive zaborave gde se nalaze.

Sama inicijativa za projekat resocijalizacije zatvorenika pomoću pasa pojavio se 2016. godine. Prvobitna ideja je bila se za projekat koriste službeni psi iz odgajivačnice koja već godinama unazad uspešno funkcioniše u okviru Zavoda, međutim vrlo brzo se ta „ideja“ prerasla, jer je prepoznata kao jako dobra i vrlo brzo oko sebe okupila više učesnika. Prihvatilište – azil za pse u okviru Kazneno popravnog zavoda Sremska Mitrovica zvanično je počelo sa radom krajem novembra meseca prošle godine nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji između Zavoda, lokalne samouprave grada Sremska Mitrovica, OEBS-a, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije i nemačke nevladine humanitarne organizacije Help (Hilfe zur Selbsthilfe e. V).

Trenutno je u Prihvatilištu smešteno 260 pasa, a o njima svakodnevno vodi brigu deset lica na odsluženju zatvorske kazne.

„Nakon što smo shvatili da ideja o resocijalizaciji osuđenika pomoću pasa ima mnogo veći potencijal od zamišljenog rešili smo da čitavu priču podignemo na jedan viši nivo i to smo i uradili upravo otvaranjem prihvatilišta. Našli smo objekat u okviru Zavodu koji je do tada bio prazan, adaptirali ga i registrovali prihvatilište po svim zakonskim propisima u skladu sa normativima Uprave za veterinu. To je bio prvi veliki korak“, počinje priču upravnik Zavoda Alimpić.

U okviru Prihvatilišta uređeno je 42 boksa svaki površine od oko 15 metara kvadratnihi, računa se da je njegov kapacitet oko 400 pasa.

„Trenutno kod nas je smešteno 260 pasa, gledamo da boksovi ne budu prenatrpani, da psi imaju prostora za sebe, pa smo tako smeštali po četiri pet pasa u boksove i to je sasvim korektno, jer su boksovi zaista veliki i prostrani“, objašnjava Alimpić i ponovo napominje da isti zadovoljavaju sve norme Uprave za veterinu.

Evidencija pasa

Za svakog psa koji dolazi u prohvatilište popunjava se evidencioni list koji podrazumeva da se pas slika, a zatim se u njega pored fotografije unose podaci o tome u kakvom je stanju pas zatečen, gde je uhvaćen i sve mere koje su za njega preduzete, u smislu vakcinacije, revakcinacije, sterilizacije, čipovanja, odnosno sav veterinarski tretman. Pse sa ulica sklanja sektor zoohigijene Javnog komunalnog preduzeća „Komunalije“.

Evidencioni list prati psa i nakon njegovog odlaska iz prihvatilišta, odnosno novi vlasnik psa ga prilikom udomljavanja dobija kako bi imao tačnu predstavu kakvog psa uzima.

Udomljavanje

Psi će se iz prihvatilišta udomljavati tokom otvorenih vrata koje će Zavod organizovati. Javnost će, kaže Alimpić, putem medija biti blagovremeno obaveštena kada i u kom vremenskom periodu, kao i koliko puta mesečno mogu da dođu u azil i odluče se za udomljavanje nekog psa.

„Kada odabere psa, svaki budući vlasnik će popuniti formular, ostaviti svoje podatke da bi ga mi kontaktirali, zoohigijena će preuzeti psa od nas, odvesti ga kod veterinara koji će zvati budućeg vlasnika da direktno iz veterinarske stanice preuzme pas, ali sa ugrađenim čipom upravo na ime novog vlasnika, tako da od tog momenta budući vlasnik preuzima potpunu odgovornost za udomljenog psa“, objašnjava upravnik i dodaje da će Komunalna policija pisati prekršajne prijave protiv neodgovornih vlasnika.

„Imati psa podrazumeva imati i određenu odgovornost“, kaže Alimpić.

Oni psi koji nakon nekog dužeg vremena ne budu udomljeni biće sterilisani i potpuno bezopasni vraćeni na ulicu, dok će oni opasniji ostati u Prihvatilištu.

Resocijalizacija zatvorenika

„Proces resocijalizacije jeste upravo to – proces. To nije nešto što se uradi od danas do sutra, za dan-dva. Mi smo na samom početku ovog projekta, ali već sada mogu da kažem da su prvi rezultati fenomenalni. Lica koja učestvuju u projektu su i više nego zadovoljna. Njih deset je angažovano i prima platu za rad u azilu. Oni brinu o samoj higijeni pasa, boksova, o njihovoj ishrani. Ta lica su se tokom života pre zatvora na neki način bavila psima, imala odgajivačnice i slično i nismo ih odabrali nasumično, što je jako važno napomenuti – psi za njih nisu bili novost“, priča Alimpić.

Zatvorenici, prema njegovim rečima, su vrlo zahvalni što su dobili priliku da učestvuju u projektu, rade sa elanom, ozbiljnošću i odgovorno.

Psi kao pomoć dementnim licima, slabovidim i licima ometenim u razvoju

„U narednom periodu radićemo na tome da pse posebno i dodatno treniramo, da ih učimo komandama poslušnosti. Imamo ideju da napravimo jedan poligon sa semaforima, pešačkim prelazima i još nizom raznih prepreka kako bi pokušali da obučimo pse za rad sa dementnim licima, slabovidim i ometenim u razvoju. Potencijal ovog projekta je ogroman, treba samo da budemo maštoviti i snalažljivi, tek smo na početku trenutno se još uvek uigravamo, slažemo temelje, gradimo da bi smo na pravi način krenuli da zidamo sve ostalo“, objašnjava upravnik.

Prihvatilište – velika ušteda za lokalnu samoprava

Lokalna samouprava će sa otvaranjem Prihvatilišta ostvariti velike uštede na više strana, pa se tako očekuje da se znatno smanje izdavanja na ime odštete građanima za ujede pasa lutalica. Do sada se na godišnjem nivou iz budžeta grada za tu namenu izdvajalo oko 25 miliona dinara.

Grad neće imati ni finansijski izdatak u smislu ishrane pasa, jer troškovi po tom osnovu kompletno padaju na teret Kazneno popravnog zavoda. Pored granula koje za pse obezbeđuje Zavod, psi će biti hranjeni i sa ostatacima obroka zatvorenika.

Prvi u Evropi

Projekat resocijalnizacije zatvorenika pomoću pasa pored Zavoda u Sremskoj Mitrovici realizuje se još u dva zatvora u Evropi, odnosno u Španiji i Škotskoj, ali za razlku od njih mitrovački Zavod je prvi na Starom kontinentu koji ima sopstveno Prihvatilište.

Svetski mediji pozitivno pišu o mitrovačkom Prihvatilištu za pse

U četvrtak i petak protekle nedelje, najpoznatiji svetski štampani mediji preneli su vest o Prihvatilištu za pse u Sremskoj Mitrovici. Među njima su New York Times, The State, Daily Mail, bugarski BTA i mnogi drugi.

Kako pišu pomenuti svetski mediji „ ..osuđenicima su dani ispunjeni veselim lavežom i ljubavlju pasa…“

New York times

The State

Daily mail

BTA

Pročitajte još

One thought on “Sve o mitrovačkom azilu, resocijalizaciji zatvorenika, udomljavanju pasa, pisanju stranih medija

  1. Pansion za pse i *odgajivačnica* pasa uz prihvatilište? Da li je to način na koji Zavod misli da finansira brigu o beskućnim psima?

Comments are closed.