Srednjoškolci se uključili u akciju „Da opet čujemo cvrkut vrabaca“

Sremska Mitrovica – Ruralni centar Sova iz Sremske Mitrovice realizuje projekat podržan od strene kompanije „EATON electric doo“ pod nazivom „Umreženi ekološki odgovor – Da opet čujemo cvrkut vrabaca“.

Projekat ima za cilj da poveća mogućnosti za gnežđenje i hranjenje ptica pevačica, pre svega vrabaca koji su bitan deo svakog, pa i urbanog ekosistema.

Aktivnosti koje dovode do realizacije cilja su sadnja drveća po škloskim dovrištima uz saradnju sa nastavničkim kadrom i učesnicima.

Do sada je Centar Sova akciju sadnje realizovao u nekoliko škola. U decembra sadnicama je obogaćeno dvorište Srednje medicinske škole „Draginja Nikšić“, a pre neki dan i Srednje ekonomske škole „9. maj“. Podršku su pružili volonteri đačkog parlamenta ekonomske škole i maturati medicinske škole.

Naredna škola u kojoj će akcija biti organizovana je Srednja tehnička škola „Nikola Tesla“.

„Celokupan projekat bio je planiran da se proširi i na druge škole koji je bi pratila edukativna predavanja (deo predavanja odrađen tokom 2017.), ali nam Gradska uprava za saobraćaj, inspekcijske i komunalne poslove uprskos potpisnanom ugovoru dobijenom po konkursu iz 2017. godine nije prebacila sredstva. Nadamo se boljoj saradnji sa gradskim upravama kako bi ekološki odgovr bio umreženiji i kvalitetniji“, rekao je za Ozon Marko Cvijanović, predstavnik Ruralnog centra Sova.

On se zahvalio donatoru, kompaniji „EATON“ na odobrenim sredstvima, logistici, nastavničkom kadru srednje medicinske i ekonomske škole, kao i svim volonterima koju su učestvovali u realizaciji sađenja drveća.

Pročitajte još