Šabačka crkva uvela kamere i elektronski BROJAČ VERNIKA

Od strane Ozon
0 komentar

Šabačka Saborna crkva svetih apostola Petra i Pavla dobila je elektronski brojač posetilaca. Kamera beleži svakog vernika koji uđe u hram, a njihov broj se objavljuje na bilbordu ispred bogomolje.

Ilustracija

Ilustracija

Digitalizacija koja je ušla u sve pore savremenog života stigla je tako i u pravoslavnu crkvu. Na bilbordu ispred šabačke crkve, dok se menjaju slajdovi, dominira natpis “20.134 vernika posetila šabačku crkvu o Božiću 2018. godine”, a one koji vole fudbal tako nešto neodoljivo podseti na semafore u fudbalskim “hramovima” koji objavljuju posetu navijača.

Do podatka koliko je Šapčana bilo u crkvi za Božić došao je “brojač vernika” postavljen na ulazu u hram. Kamere na obe ulazne kapije identifikuju svakog vernika i taj signal se elektronski beleži. Broj vernika koji poseti crkvu kasnije se objavljuje na bilbordu. Modernizacija je jedan od razloga, kažu kreatori ove ideje, a drugi statistika koja koristi

kamere su postavljene na obe kapije da bi sveštenstvo vodilo statistiku
Przypnij na PinterestPodziel się
– Suština je da mi sveštenici znamo ko smo i šta smo. Drugo, da znamo svoj narod, zašto, koliko i kojim danima dolazi u crkvu i kako izražava svoju veru. Te kamere samo broje i identifikuju “crne tačkice”, ne registruju lice – objašnjava protođakon dr Ljubomir Ranković.

Na ideju su došli kada su videli da posle uređenja porte šabačka Saborna crkva privlači sve veći broj posetilaca. Rekordnu posetu brojač vernika zabeležio je u decembru, kada je crkvu posetilo više od 50.000 ljudi. Brojač vernika podelio je Šapčane koji se poslednjih dana prepucajavu na društvenim mrežama da li treba da se broje vernici.

Neki smatraju da će ovo umanjiti intimu i duhovnog trenutka u bogomolji, a neki da će podstaći ljude da dolaze u crkvu.

Brojač ne odmara ni crkvenim praznikom ni radnim danom. Iz crkve poručuju da rad nije greh sve dok ne počnemo njime da se hvalimo, što često nije bogougodno delo.

Izvor Blic

Možda Vam se svidi i