Rotarijanci donirali kompjutere školama

Sremska Mitrovica – Ukupno 32 računara članovi Rotari klub Sremska Mitrovica u toku jučerašnjeg dana uručili su školama na teritoriji našeg grada i Šida, a u okviru projekta „Sto za sto“ koje Klub realizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Vrednost kompjutera iznosi 8.500 evra, a uručeni su osnovnim školama „Dobrosav Radosavljević Narod“ , „Jovan Jovanović Zmaj“ i Mitrovačkoj gimnaziji“, odnosno školama u Jameni, Višnjićevu, Bačincima i Kukujevcima.

U Gradskoj kući Sremska Mitrovica juče je takođe održan sastanak district guvernera Vladimira Matića i predstavnika Rotari kluba Sremska Mitrovica sa predstavnicima lokalne samouprave o daljim mogućim zajedničkim aktivnostima i projektima. U ime Grada Sremska Mitrovica prisutnima su se obratili predsednik Skupštine Grada Sremska Mitrovica Tomislav Janković i načelnik Gradske uprave za obrazovanje, kulturu i sport Ilija Nedić.

Janković se pre svega zahvalio Rotari klubu i Ministarstvu prosvete na donaciji.

„Ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost i to se uvek vrati sa pozitivnim efektom. Dana su 24 računara raspoređena u dve osnovne i jednu srednju školu na prostoru našeg Grada. Osnovna škola “Dobrosav Radosavljević Narod” Mačvanska Mitrovica dobila je 12 računara, Osnovna škola “Jovan Jovanović Zmaj” Sremska Mitrovica osam i „Mitrovačka gimnazija“ četiri. Podižemo mogućnost da se učenici bolje informatički opismene što je danas vrlo značajno, kad imaju dobru opremu i dobre predavače to je moguće. Na ovaj način dobar i kvalitetan učenik je u fokusu i važan za naše društvo i naš razvoj“, rekao je Janković.

Vladimir Matić district guverner za Srbiju i Crnu goru istakao je da su ovoj akciji učestvovala 52 kluba iz celog sveta.

“Sve ukupno smo prikupili 153 hiljade dolara i kupili 500 računara za Srbiju. Poenta je da IT kabineti budu opremljeni, jer danas bez računara nema ni dobre nastave“, rekao je Matić.

Nenad Milašinović predsednik Rotari kluba Sremska Mitrovica, rekao je da Klub nastavlja sa ovakvim i sličnim akcijama.

Istog dana u popodnevnim satima održana je projekcija filma “Otvorenih očiju” i promocija knjige “Maratonac” koji govore o slabovidom maratoncu iz Kragujevca Goranu Nikoliću koji je istrčao 55 maratona za 55 dana, uz veliku tehničku i organizacionu podršku Rotary District 2483 (Srbija i Crna Gora).

Na donatorskoj večeri district guverner Vladimir Matić uručio je četiri Paul Harris priznanja članovima Rotari kluba Sremska Mitrovica: Nenadu Milašinoviću, Zoranu Obradoviću, Nedeljku Terziću i Ljubiši Slavujeviću. (Paul Harris – značka i specijalna diploma su simboli vredni poštovanja za opredeljenje koje članovi Rotari klubova i njihovi prijatelji širom sveta pokazuju dajući svoje nesebične priloge Rotari Fondaciji.)

Pročitajte još