Počinje sa radom prva apikomora u Srbiji

Sremska Mitrovica – Prva i za sada jedina apikomora u Srbiji, zvanično sa radom startuje početkom aprila meseca. Tretmani koji obuhvataju udisanje vazduha iz pčelinjih košnica, namenjeni su sobama sa pre svega respiratornim zdravstvenim problemima, kako deci, tako i odraslima, a biće potpuno besplatni, .

Komora je smeštena u vikend naselju Koruška u opštini Beočin, na pola puta između Sremske Mitrovice i Novog Sada, a njen vlasnik je Mitrovčanin Dragan Majkić, po struci građevinski tehničar, a po zanimanju pčelar.

Apikomora predstavlja montažnu kućicu tri puta tri metra u kojoj su smeštene četiri košnice koje će služiti za terapiju. Na vrhu košnica su postavljeni inhalatori koji će iz njih izvlačiti vazduh pravo do „pacijenata“. Pčele neće dolaziti u kontakt sa njima, a oni, „pacijenti“ neće ometati njihov rad.

Jedan tretman u apikomori trebalo bi da traje 30 minuta, a da bi se efekat istih osetio neophodno je imati pet tretmana u roku od 10 dana.

„Apikomora, odnosno tretmani u apikomori pomažu u lečenju nekih 15 oboljenja kao što su astma, bronhitis, oralne infekcije, pa čak i kod migrena i stresa, a korisne su ne samo za osobe sa zdravstvenim problemima, nego ih preporučujem i zdravim osobama, preventivno, kao i sportistima“, pre nekoliko meseci, kada je počela izgradnja komore, rekao je za Ozon Majkić.

Kako bi bezbednost onih koji budu koristili komoru bila na maksimalnom niovu s obzirom na to da će se veliki broj košnica nalazi i u njenoj neposrednoj blizini, do komore će se dolaziti u zaštitnim odelima, a sama komora je opremljena antišok terapijom ukoliko ipak dođe do uboda pčele.

„Da ne bude zabune, u samu apikomoru pčela ne može da uđe, košnice jesu u komori, ali su vrata košnice napolju tako da pčele neometano ulaze i izlaze, rade svoje, ali ne mogu u samu komoru slobodno da uđu, a i inhalator ima nepovratni ventil i zaštinu mrežu na sebi tako da su korisnici potpuno bezbedni u komori“, objasnio je mladi pčelar i dodao da za sada nije zabeležen ni jedan slučaj u kojem je vazduh iz košnica prouzrokovao alergiju.

Svi koji su zainteresovani za apiterapije iste mogu zakazati ili dobiti dodatne informacije na broj telefona: 063/74041-64.

You May Also Like