„PINK SHIRT DAY“: Snažna poruka poslata iz „Zmajeve“ škole

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Milioni mladih ljudi u celom svetu poslednje srede februara meseca obeležavaju Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja „Pink shirt day“ ili na srpskom „Dan ružičastih majica“, a ove godine pridružili su im se i učenici „Zmajeve“ škole u Sremskoj Mitrovici.

„Dan ružičastih majica“ obeležava se od 2007. godine kada je dečak u Кanadi bio izložen vršnjačkom nasilju zbog dolaska u ružičastoj majici. Ispostavilo se da je majica bila simbol podrške dečaka svojoj majci koja je bolovala od karcinoma dojke. Školske kolege zgrozile su se zbog takve činjenice i odlučili su da dignu svoj glas protiv nasilnika. Učenici su se solidarisali sa zlostavljanim dečakom tako što su se sutradan u školi pojavili u ružičastim majicama.

Učenički Parlament OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ i nastavnica Sonja Tucaković
sprovode e-Twinning projekat „Budi drug-prijavi nasilje“ koji je usmeren na učenike osnovnih i srednjih škola starosti od 6 do 19 godina radi prevencije i smanjenja vršnjačkog nasilja u školama.

Cilj projekta „Budi drug – prijavi nasilje“ je podizanje svesti učenika da razmišljaju o tome kako mogu doprineti smanjenju vršnjačkog nasilja. Jedan od načina da bi se smanjilo vršnjačko nasilje u školama je i obeležavanje „Dana ružičastih majica“.

Na osnovu saradničkog rada između škola, „Zmajevci“ će pripremiti prezentacije, padlete, postere, eseje, igre, kvizove i naravno ružičaste majice i poslati snažnu poruku svim školarcima – STOP VRŠNJAČKOM NASILJU!

Možda Vam se svidi i