Otvoren Sremski poljoprivredni sajam „Agrosirm“ FOTO

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Na Hipodromu u Sremskoj Mitrovici danas je otvoren prvi Sremski poljoprivredni sajam „Agrosirm“, najvažniji agrobiznis događaj u Sremskom okrugu. Svečanom otvaranju između ostalih prisustvovali su predstavinci pokrajinske i republičke vlade na čelu sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem.

Organizatori Sajma su Grad Sremska Mitrovica, KPZ Sremska Mitrovica (PJ “Dubrava” i Konjički klub “Srem”) i PKS Regionalna privredna komora Sremskog upravnog okruga.

Podršku organizaciji su pružili mitrovačka Turistička organizacija i Agencija za ruralni razvoj, a generalni sponzor Sajma je kompanija Dunav osiguranje.

Sajam je nastao kao nastavak prošlogodišnje Izložbe poljoprivredne mehanizacije domaćih proizvođača, koji je po organizovanosti i posećenosti bio na zavidnom nivou.

“Ovakvi događaji su prilika da ljudi pokažu šta su proizveli u Srbiji ili šta nude srpskim poljoprivrednicima, a mi smo ove godine dosta novca izdvojili za poljoprivrednu mehanizaciju. Finansiramo 50% cene koštanja jedne alakte, priključne mašine. Traktore finansiramo korz IPARD, polovinom novembra biće objavljena lista 396 poljoprivrednika koji su dobili sredstva iz ovog fonda za nabavku traktora i pozivam sve da se prijave jer će uskoro biti raspisan nov konkurs, a novca ima, rok će biti do 15. januara”, rekao je ministar Nedimović prilikom obilaska sajma i podsetio da su “Dubravine” traktorske prikolice koje se proizvode u Kazneno popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, jedine koje se proizvode u Srbiji i da se nalaze u sistemu povraćaja, i to 50% i 65% u područjima gde su otežani uslovi rada.

On je dodao da će se Ministarstvo na čijem je čelu truditi da nađe način kako da finansiraju sa dodatnih 5 do 10% domaću mehanizaciju kako bi pokrenuli proizvodnju tih mašina u Srbiji.

Ministar je takođe podvukao važnost osiguranja i istakao da bi do kraja godine trebalo da bude donesen novi pravilnik o osiguranju koji će obezbediti da osiguravajuće kuće deluju brzo i efikasno.

„Sve osiguravajuće kuće su važne, ali je takođe važno da budu prisutne na terenu i da izađu brzo, čim se desi neka šteta, a ne posle 10,15 dana. Cenim napore kompanija poput ‘Dunava’ koje to rade u kratkom vremenskom intervalu, ali moramo da ih upristojimo sve i zato donosimo novi pravilnik po kome će novac od države dobiti samo oni koji postupaju po tom pravilniku“, naveo je Nedimović.

Kako je dalje rekao ministar, sada je osigurano 11 odsto svih poljoprivrednih površina, što je malo na nivou cele države. On je dodao i da su uočene i „neke nelogičnosti i anomalije“, i podvukao da će novi pravilnik biti na korist poljoprivrednih proizvođača.

„Ono što mogu da obećam jeste da će biti veći procenat povrata premije osiguranja za ona prostore koji su naročito izloženi udarima grada, pre svega mislim na područje uz Drinu zbog nepostojanja zajedničke intervencije kada dođe do grada. Izdvojićemo dodatni novac i ako stignemo do 17,18 odsto osiguranih poljoprivrednih površina sledeće godine, to će biti veliki korak“, rekao je Nedimović.

U ime KPZ-a goste Sajma pozdravio je Upravnik Zavoda Aleksandar Alimpić.

Ovogodišnji sajam “AGROSIRM“ se sastoji iz dve celine: poljoprivrednog dela, gde su se predstavili izlagači poljoprivredne mehanizacije i opreme, sredstava za zaštitu bilja, sadnog materijala, semenske robe, đubriva i stočne hrane, a koji je okupio oko 40 izlagača, i gastro-turističkog dela, gde su svi zainteresovani posetioci imali priliku da probaju sremske suhomesnate delikatese, sir, vino, rakiju i druge sremske specijalitete koje im je ponudilo 70 izlagača.

Ispred lokalne samouprave posetiocima Sajma dobrodošlicu poželeo je gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader.

Od pratećih sadržaja u okviru Sajma, održano je takmičenje farmera u spretnosti upravljanja traktorom, jahanje konja, kuvanje kotlića i vojničkog pasulja.
Sajma će biti otvoren i tokom strašnjeg dana i to u periodu od 10 do 19 časova.

Možda Vam se svidi i