Od ponedeljka isplata subvencija za setvu

Od strane Ozon
0 komentar

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da od ponedeljka kreće linija subvencionisanih kredita za predstojeću setvu i da će kamatna stopa sa osam i devet odsto biti spuštena na jedan odsto za lica do 40 godina, dok će za ostale kategorije ta stopa biti tri odsto.

Branislav Nedimović je rekao da će sva prijavljena poljoprivredna gazdinstva od ponedeljka dobiti 4.000 dinara po hektaru obradive površine.
Govoreći o IPARD fondovima koji su sada dostupni poljoprivrednicima u Srbiji, Nedimović je kazao da su već prošla dva kruga poziva i da je odziv poljoprivrednika bio solidan.

„Imamo 476 aplikacija za sada. Neko će reći da je to malo, a ja ću vas obavestiti da države u našem okruženju koje su imale pristup IPARD fondovima i ranije, ove godine imaju pozive od 70 ili 80 aplikacija.

Mi jesmo duplo veća zemlja od tih država, ali imamo skoro 500 aplikacija. Očigledno da sve ovo ima smisla i na nama je da raspišemmo poziv za prerađivačke kapacitete, a biće ukupno sedam poziva do kraja godine“, naglasio je ministar poljoprivrede.

Nedimović je još jednom poručio da je veoma bitno napraviti sistem po kome bi subvencionisani dizel bio dostupan onima koji se zaista bave poljoprivredom.

„Radimo na tome sa Ministarstvom finansija i sa svim asocijacijama poljoprivrednika, jer to je jedno veoma kompleksno pitanje. Moramo da razdvojimo one koji se stvarno bave poljoprivrednom proizvodnjom od onih koji su upisani registar poljoprivrednih gazdinstava, jer se mnogi od njih suštinski ne bave tim poslom“, kazao je Nedimović.

On je naglasio da se ne sme dozvoliti da dođe do bilo kakvih zloupotreba jeftinijeg ili subvencionisanog dizela.

Nedimović je zaključio da napravljeni sistem za povoljniji dizel mora biti biti potpuno pouzdan i da nikakve „senke ne smeju pasti na taj proces“.

RTS

Možda Vam se svidi i