Obeležen Dan oslobođenja grada

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Svečanom akademijom u Gradskoj kući, a zatim i polaganjem venaca i cveća na spomen obeležje kod Železničke stanice obeležena je godišnjica oslobođenje Sremske Mitrovice u Drugom svetskom ratu i vek od formiranja Narodnog veća u našem gradu.

Značajan datum za istoriju Sremske Mitrovice, 1. novembar 1944. godine, obeležava se svake godine, u znak sećanja na dva bitna datuma u slavnoj istoriji. Na dan kada je naš grad oslobođen od okupatora u Drugom svetskom ratu i na dan kada je pre 100 godina formirano Narodno veće i Grad oslobođen vlasti Austrougarske monarhije.

Kako je Tomislav Janković predsednik Skupštine Grada Sremska Mitrovica rekao svi smo ponosni na našu slavnu istoriju, na naše slavne pretke i organizacijom ove svečane akademije želimo da im iskažemo poštovanje i zahvalnost.

„Grad Sremska Mitrovica u svojoj dugoj i bogatoj istoriji imao je dosta značajnih datuma, ali 1. novembar je jedan od najznačajnijih datuma u našoj istoriji. On se vezuje za dve godine, za 1918. godinu kada je formirano Narodno veće i na simboličan način raskinute veze sa Austrougarskom morahijom i za 1944. godinu kada su pripadnici Narodnooslobodilačkog pokreta oslobodili naš grad od fašizma i domaćih okupatora, od svog zla koje je vladalo u Drugom svetskom ratu. Hvala svima onima koji su svoje živote dali da bi naš grad bio slobodan i da bi danas uživali u slobodi,“ izjavio je predsednik Skupštine Janković.

On je čestitao svim građanima 74. godinu slobode i u ime lokalne samouprave obećao da će braniti slobodu danas tako što će ulagati više napora u ekonomski, privredni i kulturni razvoj i praviti društvo po meri svih građana.

„Danas je Dan oslobođenja Sremske Mitrovice u Drugom svetskom ratu, međutim ovo je značajan datum vezan i za stogodišnjicu oslobođenja Mitrovice u Prvom svetskom ratu. Pre 100 godina, na današnji dan, Srbi su preuzeli vlast u gradu i formirali Narodno veće, a 5. novembra je srpska vojska ušla, ali u već slobodan grad. Mi negujemo tekovine NOB-a i svih oslobodilačkih ratova Republike Srbije“, rekao je Dejan Umetić sekretar Udruženja boraca NOR Laćarak rekao je.

U znak sećanja na dan kada je u petodnevnim borbama 16. divizija uz pomoć Crvene armije oslobodila grad, kod mitrovačke Železničke stanice podignut je Spomenik oslobodiocima i svim žrtvama.

U prisustvu predstavnika lokalne samouprave, boračkih udruženja, vojske, policije i brojnih sugrađana, obeleženo je 74 godina od ovog značajnog događaja u istoriji Sremske Mitrovice.

Možda Vam se svidi i