Nikola Obradović: On je mlad, uspešan, svetski, a naš!

Srpska asocijacija menadžera na nedavno održanoj gala večeri uručila je priznanje za najuspešnijeg mladog menadžera u Srbiji za 2017. godinu Nikoli Obradoviću iz Sremske Mitrovice. Ovo prestižno priznanje Nikoli je došlo u ruke kao nagrada za dugogodišnji uspešan rad u sektoru informacionih tehnologija (IT).

Prvi računar Nikola je dobio u ranom detinjstvu i možda je baš taj momenat presudio čime će se on u životu baviti. Njegovi roditelji imali su porodičnu štampariju i od malih nogu je dosta toga naučio o grafičkom dizajnu, upravo zahvaljujući toj činjenici. Kako je rastao sve su ga više zanimali kompjuteri, pa je tako već u osnovnoj školi krenuo na razna takmičenja iz programiranja. Tim putem nastavio je i u  srednjoj školi, gde je u drugom razredu tada gimnazije „Ivo Lola Ribar“ prodao svoj prvi komercijalni softver, dok drugi, znatno ozbiljniji, koji je nastao kao maturski rad još uvek koristi veliki broj školskih biblioteka širom Vojvodine i Srbije.

Pre nešto više od petnaest godina, tačnije 2002. godine kada je došao na studije u Novi Sad Nikola je počeo da se više bavi izradom sajtova i programiranjem vezanim za internet (web). Iako nije naučio da radi za drugog, kako kaže Nikola, morao je sebe da oproba i u takvom pristupu posla, pa je jedno vreme radio najpre kao dizajner i programer, a kasnije i kao projektni menadžer za jednu veliku američku kompaniju, da bi se naposletku odvažio i pokrenuo sopstvenu firmu pod imenom NO Solutions.

„Svoju prvu firmu osnovao sam 9. aprila 2012. godine kao preduzetničku radnju i na samom startu sam bio jedini zaposleni, programer, dizajner, direktor i sekretarica“, kroz smeh kaže Nikola i dodaje da su mu se najpre priključile dve osobe, pa zatim još njih nekoliko, da bi se za jako kratak vremenski period, od samo dve godine, preselili iz prostora od 30 metara kvadratnih u 500 kvadratnih metara poslovnog prostora, i zaposlio više od 30 ljudi.

Član Srpske asocijacije menadžera Nikola je tek od nedavno, tačnije od oktobra meseca 2017. godine. Asocijacija broji sve ukupno preko 400 članova – profesionalnih menadžera, koji uspešno rukovode timovima u vodećim domaćim i stranim kompanijama u Srbiji, koje zapošljavaju više od 90.000 ljudi, a na godišnjem nivou zajedno ostvaruju preko 12 milijardi evra prihoda.

„Jedan moj prijatelj mislio je da će za mene biti vrlo korisno da budem u Asocijaciji, jer ona pre svega funkcioniše jako dobro, često organizuje edukacije, seminare, mini konferencije… Kroz nju možeš da upoznaš ljude koji su zaista najbolji u svom poslu, koji vode jake firme i od kojih ja kao relativno mlad mogu dosta toga da naučim“, objašnjava Nikola.

U cilju afirmisanja onih kompanija, menadžera, obrazovnih institucija i novinara koji se zalažu za bolje uslove poslovanja, profesionalizaciju menadžerske struke, promociju etičkog i društveno odgovornog poslovanja kao i razvoj liderstva među mladima šestu godinu za redom sredinom decembra prošle 2017. godine dodeljene su „SAM Godišnje nagrade“ i to u nekoliko različitih kategorija kao što su: menadžer godine, mladi menadžer godine, poslodavac godine, poslodavac, društveno odgovorna kompanija godine, nagrada za promociju i razvoj liderstva među mladima, najbolji program za razvoj talenata… Isti prijatelj koji mu je predložio da se učlani u Asocijaciju ga je i kandidovao za nagradu. Mislio je iskreno Nikola, da je za nagradu još uvek rano, ali ne zbog broja njegovih godina, nego zbog činjenice da je član Asocijacije kratko i da drugi članovi nisu imali priliku da se upoznaju sa njim i njegovim radom.

Stručni žiri odabrao je finaliste, a u Nikolinoj kategoriji našlo se njih pet. Nakon glasanja svih članova Asocijacije kao i stručnog žirija, na samoj gala večeri Nikola je odabran kao najbolji među jednakima.

„Svakog od nas kandidata pratila je biografija o tome šta smo mi u životu do sada postigli, a naročito tokom 2017. godine i realno gledajući bili smo svi podjednako dobri. Međutim taj dan ja sam imao neki čudan osećaj, da ne kažem predosećaj i ispostavilo se sa razlogom. Iskren da budem, svi se mi potajno nadamo nagradi kada smo nominovani, pogotovo kada uđeš u top pet, ali da sam čvrsto verovao da ću biti nagrađen – nisam. Nisam verovao da se to dešava jer u životu sam navikao da sve uradim sam sa svojih deset prstiju i da se debelo potrudim i oznojim da dođem do nekog uspeha, a neko je na moje veliko oduševljenje to i prepoznao“, priča Nikola.

On kaže da je nagrada „mladi menadžer godine” prava kruna njegovog dosadašnjeg rada. Kroz šalu dodaje da mu i titula “mlad” takođe prija.

„Ova nagrada da se tako izrazim, otvara jedan novi nivo igrice, a samim tim donosi i veću odgovornost, jer su sada mnoge oči uprte u mene, ali svakako i veće mogućnosti. Lep je osećaj biti prepoznat od izuzetno bitnih, priznatih, uspešnih i uticajnih ljudi“, kaže Nikola i dodaje da ga posao kojim se bavi u potpunosti ispunjava.

Plan za budućnost mu je da pre svega sebi i svojim super herojima, kako naziva svoje ljude, obezbedi stabilnost i dalje razvijanje posla, kao i da zaposli koliko god to bude u mogućnosti pametnih, mladih i perspektivnih ljudi.

„Mislim da u budućnosti treba da investiramo u mlađe ljude i da ih podržimo u ostvarivanju njihovih ciljeva i snova. Moja teorija je da treba zaposliti i okružiti se ljudima koji su pametniji od tebe samog jer jedino na taj način vi kao tim možete da promenite svet i isti prilagodite svojim snovima. Srbija je zemlja koju jako volim i nikada ne bih želeo da odem odavde. Ona je sjajan rasadnik mladih i pametnih ljudi, a mi kao narod nismo svesni koliko imamo potencijala. Žao mi je što mladi odlaze van Srbije, pa samim tim, možda se osećam društveno odgovornim da pokušam koliko je to u mojoj moći da bar jednu osobu koja je želela da ode zadržim ovde i da joj obezbedim sigurnu budućnost“, priča mladi menadžer godine i za sam kraju dodaje da je po njemu uspeh kao puž – ostavlja trag za sobom, ali je na kraju dostižan. Taj trag može biti na porodici koja trpi zbog istog, na samom sebi jer zdravlje trpi, na prijateljima sa kojima se slabije viđaš. Opet, bez potpune podrške porodice i prijatelja jako je teško postići bilo kakav uspeh u životu.

“Posao je na kraju dana samo jedna velika igra u kojoj ili pobediš ili izgubiš – jedno od ta dva”, završava on.

Foto: Srpska Asocijacija Menadžera

Pročitajte još