Mitrovačka policija uhapsila tri lica zbog utaje poreza

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima i Poreskom policijom, u više odvojenih akcija, u cilju suzbijanja finansijskog kriminala i korupcije, na teritoriji Beograda, Zaječara, Niša, Novog Pazara, Prijepolja, Kragujevca, Požarevca, Smedereva, Sombora, Sremske Mitrovice i Subotice uhapsili su 14 osoba i podneli krivične prijave u redovnom postupku protiv 24 lica.

Osumnjičeni se terete da su u periodu od 2015. godine do danas počinili više koruptivnih krivičnih dela, kojima su budžet Republike Srbije i druge privredne subjekte i fizička lica oštetili za oko 730.000 evra.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici, u saradnji sa Sektorom poreske policije i Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su vlasnike privrednih gazdinstava P.Ž. (1952), B.Ž. (1989) i N.Ž. (1980), zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela poreska utaja i neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit iz Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Osumnjičeni se terete da su od 2015. do 2017. godine, u nameri da izbegnu plaćanje PDV-a i neosnovano ostvare pravo na poreski kredit PDV, u svom knjigovodstvu evidentirali falsifikovane ulazne gotovinske račune i fiskalne isečke o navodnoj nabavci dobara od navodnih dobavljača po kojima promet dobara nikada nije izvršen, a koje su neosnovano iskoristili kao prethodni porez sa pravom na odbitak.

Na taj način, kako se sumnja, oštetili su budžet Republike Srbije za 19.175.012 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu

Pročitajte još