Mališanima predstavljena stihovnica – bojanka „Za bezbedno detinjstvo“

Sremska Mitrovica – U Predškolskoj ustanovi „Pčelica“ u naselju Kamenjar, danas je mališanima predškolskog uzrasta predstavljena stihovnica – bojanka „Za bezbedno detinjstvo“.

Pored mališana predstavljanju stihovnice – bojanke prisustvovali su još i predstavnici uprave „Pčelice“, Policijske uprave, Vatrogasno – spasilačke službe, zatim predstavnici Grada Sremska Mitrovica, roditelji i polaznici Školice muzike „Vivak“.

Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici veliku pažnju poklanja prevenciji bezbednosti dece i mladih, putem realizacije različitih projekata, tribina, predavanja. Prošle školske godine, protokolom zaključenim između Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, počela je realizacija projekta „Osnovi bezbednosti dece“ i nastavljena i ove školske godine, serijom predavanja učenicima četvrtog i šestog razreda osnovnih škola.

Činjenica je da se veoma ozbiljne teme mogu približiti deci na popularan i njima pristupačan način kako bi od ranog detinjstva stekla poverenje u policiju i svest da su policajac i vatrogasac oni ljudi koji mogu da ih zaštite i kojima mogu da se obrate u slučaju da im zatreba pomoć.

Stihovnica – bojanka „Za bezbedno detinjstvo“, namenjena je mališanima predškolskog uzrasta i učenicima prvog razreda osnovnih škola. Nastala je na osnovu razmišljanja i potrebe da se i na ovom uzrastu može bezbednosno preventivno delovati, naravno, u saradnji sa roditeljima, vaspitačima, učiteljima.

„Pre svega uputio bih zahvalnost Ministarstvu unutrašnjih poslova i Policijskoj upravi u Sremskoj Mitrovici, jer i na ovaj način nastavljamo našu dugogodišnju saradnju. Zajednički cilj nam je da približimo našim najmlađima značaj policije, da im pokažemo da su oni naši prijatelji, da su oni tu da nam pomognu i da nas zaštite. Zahvalnost svima koji su radili na ovoj stihovnici koje će, verujem, u doprineti dostizanju našeg cilja“, rekao je prilikom predstavljanja načelnik Gradske uprave za obrazovanje, kulturu i sport Ilija Nedić.

Željko Sekulović, zamenik načelnika Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici rekao je da Uprava, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova u Ministartsvom prosvete ulaže velike napore kako u toku prethodnih, tako i ove godine da edukativnim aktivnostima pomogne da naši najmlađi shvate ulogu policije u zajednici.

„Svrha i cilj svih tih naših aktivnosti jeste da se deca zaista osećaju bezbedno i sigurno u našem društvu i da policajca i vatrogasca prihvate i shvate kao nekog ko će im zaista biti od pomoći i ko će im svakog trenutku biti na raspolaganju“, rekao je Sekulović.

Pričati što više sa decom, razgovarati, odgovarati na njihova pitanja, ne ostati ravnodušan na njihove potrebe – to je suština ove priče koja počinje u kući, porodici, nastavlja se u vrtiću ili školi, a tu negde na određenom uzrasnom stepeniku uključuje se i policija, svojom preventivnom delatnošću. Deca treba da znaju šta da rade da se ne nađu u okolnostima koje nisu uvek prijatne i iz kojih mogu da proisteknu određene bezbednosne smetnje, a ako se nađu, kome, kada i kako se mogu obratiti za pomoć i zaštitu.

Stihovnica- bojanka sa temama iz oblasti bezbednosti, rađena je na osnovu edukativno – promotivnog materijala Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, u saradnji Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici i Grada Sremska Mitrovica, a namenjena je kako predškolcima, tako i učenicima prvog razreda osnovnih škola.

U ilustraciji bezbednosnih tema sadržanih u projektu „Osnovi bezbednosti dece“ korišćene su realne situacije iz života i stihovima i crtežima prilagođene uzrastu mališana kojima je ova knjižica namenjena. Činjenica je da prva saznanja o ličnoj bezbednosti deca dobijaju od roditelja, u kući, pa zbog toga ova knjižica i promoviše porodicu, zdrav život, bavljenje sportom, poverenje, drugarstvo, odgovornost, dogovaranje, nesebičnost, poštovanje date reči, spremnost da se pomogne drugima itd.

Ovo je jedan od načina da se veoma ozbiljne teme približe deci na popularan i njima pristupačan način, kako bi od ranog detinjstva stekli poverenje u policiju koja je tu da ih zaštiti i kojoj mogu da se obrate u slučaju da im zatreba pomoć.

U toku priređivanja stihovnice – bojanke konsultovani su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Predškolska ustanova „Pčelica“, Školska uprava Novi Sad, policijski službenici – edukatori, roditelji i uvažene predložene sugestije. Stihovnicu – bojanku priredila je Željka Avrić, autor ilustracija je Milan Kardaš a izdavač Uprava za obrazovanje, kulturu i sport Grada Sremska Mitrovica.

Pročitajte još