Čalma uskoro u javnom sistemu vodosnabdevanja

Sremska Mitrovica – Javno komunalno preduzeće „Vodovod“ Sremska Mitrovica startovalo je sa radovima na izgradnji vodovodne mreže kojom će meštani Čalme biti priključeni na javni sistem vodosnabdevanja.

Radove je u toku jučerašnjeg dana obišao direktor „Vodovoda“ Borislav Babić.

Direktor je rekao da je zadovoljan kako se radovi do sada odvijaju i da je već urađeno oko 500 metara mreže.

Vrednost investicije je 15,7 miliona dinara, od čega je 10,2 miliona dinara obezbedio Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a ostatak – sremskomitrovački „Vodovod“.

Čalma je od 1970. godine u lokalnom sistemu vodosnabdevanja. Tada je izgrađeno izvorište sa crpnom stanicom, a potom su povremeno rađene rekonstrukcije sa ciljem poboljšanja kvaliteta vodosnabdevanja. Ipak, zbog sve većih potreba za zdravstveno ispravnom vodom za piće, raspoloživi kapaciteti bunara nedovoljni su za stabilno i kontinuirano snabdevanje vodom, naročito tokom letnjih meseci.

Ove godine, konačno je na red došlo i rešavanje tog problema. Nakon donetog i usvojenog plana poslovanja JKP „Vodovod“ i sprovedenog postupka javne nabavke za neophodni materijal, počela je izgradnja distributivne mreže od crpne stanice Manđelos do crpne stanice Čalma. Reč je o spajanju lokalnog vodovoda na javni sistem vodosnabdevanja. S tim u vezi, na trasi dugoj nešto preko 7 km biće položen polietilenski cevovod prečnika 125 mm. Vremenski uslovi trenutno pogoduju izvođenju radova, a ukoliko se obistine prognoze da nas očekuje jesen sa manje padavina nego ranijih godina, radovi bi mogli biti završeni krajem ove i početkom 2019 godine.

Priključenjem na gradski vodovod, meštanima Čalme biće obezbeđena redovna isporuka vode za piće koja se transportuje direktno iz Postrojenja za preradu vode u Sremskoj Mitrovici, što za njih znači i kvalitet i količine vode po najvišim standradima.

Sredstva za ove radove obezbeđena su preko Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u iznosu od 10,2 miliona dinara, a ukupna vrednost investicije je 15,7 miliona dinara. Ostatak novca obezbediće sremskomitrovački „Vodovod“ iz sopstvenih sredstava.

Pročitajte još