Sremska Mitrovica – Juče je u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici u prisustvu predstavnika lokalne samouprave i Austrijske ambasade održan sastanak austrijskih i domaćih poljoprivrednika. Cilj sastanka bila je pre svega razmena iskustava, ali i razgovor o potencijalnoj saradnji.

Osnovna zamisao je, prema rečima načelnika Gradske uprave za poljoprivredu Vladimira Nastovića, da predstavnici austrijskih poljoprivrednika domaće poljoprivrednike, pre svega svinjare upoznaju sa njihovim načinom fukncionisanja koji se pokazao kao vrlo uspešan. Na taj način, objašnjava Nastović, oni žele da se uključe u rad domaćih svinjara i da im pomognu da svoju proizvodnju u velikoj meri unaprede.

Akcenat je stavljen na udruženja, organizacije i asocijace, odnosno na potrebu da poljoprivredni proizvođači na tržištu nastupe zajedno.

“Ova poseta je da tako kažem prva faza naše saradnje, druga faza bi bio odlazak naših svinjara u Austriju i jedan vid njihove edukacije, a eventualno treća faza bi predstavljala i neka novčana ulaganja u naše poljoprivredne proizvođače”, rekao je Nastović.

On je kratko dodao da neće samo Sremska Mitrovica biti uključena u saradnju, nego da će ona obuhvatati poljoprivredne proizvođače, odnosno svinjare sa teritorije čitave Srbije.

“Današnji sastanak, vidimo kao jedan vid pomoći u organizaciji domaćih stočara. Začeće naše saradnje će biti baš ovde na teritoriji Srema i dela Mačve, a očekujemo da će se proširiti na celu Srbiju. Ideja je bila da naučimo od austrijskih poljoprivrednika kako da zajedno nastupimo, kako da napravimo jednu veliku asocijaciju koja će značiti nešto, biti konkurentna na tržištu”, rekao je Milovan Ivanković, farmer iz Zasavice.

Ivanković je slikovito opisao potrebu zajedničkog nastupa poljoprivrednih proizođača na tržištu.” Jedan štapić polomi se bez problema, a snop štapića ne može tako lako da se slomi”, rekao je Ivanković.

On je objasnio da je trenutno takvo stanje u Srbiji da cena tovljenika stalno varira i da mali proizvođači više nikome nisu zanimljivi, međutim naglašava da ni sa većim proizvođačima situacije nije puno bolja.

”Ukliko se udružimo kako treba i ako budemo radili po austrijskim standardima i po njihovim tehničkim uslovima, mi ćemo našu proizvodnju podići na jedan jako visok nivo, a to znači čak i da ćemo kod evropskih fondova prolaziti bez problema, što je takođe veliki plus”, rekao je Ivanković.

Možda Vam se svidi i