Predstavnik mitrovačkih prosvetara na Svetosavskom protestu

Sremska Mitrovica – Predsednica Gradskog sindikata prosvetnih radnika Sremske Mitrovice i član Unije prosvetnih radnika Srbije, Dobrila Gmizić bila je jedan od učesnika, ali i govornika na nedavno održanom Svetosavskom protestu Unije.

Na protestu Unije zatraženo je od resornog ministarstva da se ispune odredbe potpisanog sporazuma kojim je završen štrajk prosvetara pre dve godine, a od kojih se jedna odredba odnosi na uvođenje platnih razreda.

„Vlada je tokom našeg štrajka govorila da je obrazovanje na prvom mestu i želimo da se to sada nekako pokaže u praksi“, rekla je predsednica USPRS Jasna Janković novinarima pred početak Svetosavskog protesta. Ona je dodala da prosvetari traže uvođenje platnih razreda, ali i ispatu jednokratne novčane pomoći. Takođe pomenula je i izradu seta zakona u prosveti u čijoj izradi oni nisu učestvovali, što je prema njenim rečima nedopustivo.

Janković je rekla da će protesti, štrajkovi i izlaz na ulicu biti sigurno jedni od narednih koraka ukoliko druga strana, odnosno Ministarstvo i Vlada Republike Srbije ne ispune svoja data obećanja.

Na skupu je učestvovalo oko 150 predsednika sindikata prosvetara iz cele Srbije.

Pročitajte još