Obeležen Nacionalni dan bez duvanskog dima

Sremska Mitrovica – Povodom obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima u Tržnom centru „Roda“ u Sremskoj Mitrovici održan je mini bazar zdavlja.

U okviru bazara sva zainteresovana lica imala su priliku da potpuno besplatno provere neke bitne zdravstvene parametre kao što su krvni pritisak, holesterol, trigliceridi, nivo šećera u krvi. Takođe od stručnih lica mogli su dobiti savete o pravilnom načinu ishrane, značaju fizičke aktivnosti za zdravlje, ali i negativnom uticaju pojedinih navika od kojih je jedna i pušenje.

„Gradska uprava za zdravstvenu i socijalnu zaštitu u saradnji sa svojim saradnicima organizovala je današnji bazar zdravlja. Akcenat smo stavili na štetnost pušenja, njegov negativan uticaj na zdravlje kako samog pušača, tako i na osobe u njegovoj okolini“, rekao je načelnik Uprave za zdravsto Vojislav Mirnić na današnjem bazaru.

On je dodao da će se bazari zdravlja u narednom periodu održati i u nekoliko sela i to u Šuljmu, 7. februara, u Grgurevcima 9. februara, Šašincima 21. februara i dva dana kasnije, odnosno 23. februara u Jarku.

„Slogan ovogodišnjeg Nacionalnog dana bez duvanskog dima je „Označite datum“, kroz njega mi hoćemo da kažemo da je dovoljno da hoćemo, želimo, da shvatamo da je duvan i duvanski dim faktor rizika za mnoge bolesti i da zaista treba samo da označimo datum i sami sa sobom raskrstimo i prekinemo sa tom ružnom navikom. U to ime smo i organizovali današnju akciju na kojoj smo stavili akcenat na štetnost pušenja kao jednog od osnovnih i prvih faktora za razvoj mnogih bolesti“, rekla je Vesna Žambok, glavna medicinska sestra Doma zdravla Sremska Mitrovica.

Današnji bazar zdravlja zajedno su organizovali Gradska uprava za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Dom zdravlja, Zavod za javno zdravlje i Crveni krst Sremska Mitrovica.

Stanovnici Srbije u značajnom procentu izloženi su duvanskom dimu. Rezultati Istraživanja zdravlja stanovništva 2013. godine pokazuju da je više od polovine stanovništva starijeg od 15 godina izloženo duvanskom dimu u zatvorenom prostoru i da je 47% nepušača zabrinuto zbog štetnih posledica duvanskog dima po sopstveno zdravlje. Podaci iz Globalnog istraživanja o upotrebi duvana među mladima u Srbiji (2013.) pokazuju da je 63% učenika starosti 13–15 godina izloženo duvanskom dimu u svojim domovima i 61% na zatvorenim javnim mestima. Ovako visokoj izloženosti duvanskom dimu, a posebno na mestima na kojima pušenje nije zabranjeno tj. zakonski regulisano, svakako doprinosi i visoka tolerantnost društva prema upotrebi duvana.

*Ključni rezultati Istraživanja o efektima i stavovima u vezi sa Zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu koje je sprovedeno 2015. godine su sledeći:
– Pušenje je dozvoljeno u svim prostorijama u skoro polovini domaćinstava u Srbiji (46%), a tek u svakom desetom domaćinstvu pušenje je dozvoljeno samo na terasi/dvorištu (10%);
– Više od dve trećine punoletnih građana Srbije, pušača i nepušača, izloženo je duvanskom dimu u svojoj kući (65%), dok je 75% odraslih stanovnika izloženo duvanskom dimu u kući prijatelja/rođaka;
– Uprkos zabrani pušenja, svaki peti odrasli građanin Srbije (20%) izložen je duvanskom dimu na radnom mestu, dok je 5% stanovništva izloženo duvanskom dimu u obrazovnoj ustanovi;
– Svaki drugi odrasli stanovnik Srbije (52%) izložen je duvanskom dimu na mestima na koje izlazi;
– Svakom drugom punoletnom stanovniku (51%) smeta izloženost duvanskom dimu na mestima na koje izlaze, dok 56% stanovništva navodi da im smeta izloženost duvanskom dimu na radnom mestu;
– Više od dve trećine (72%) odraslog stanovništva podržalo bi zabranu pušenja na dečjim igralištima, a 35% smatra da bi pušenje trebalo zabraniti u parkovima.
Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu usvojen je 2010. godine. Ovim zakonom se zabranjuje pušenje na radnim i javnim mestima i u javnom prevozu, dok je u ugostiteljskim objektima pušenje i dalje dozvoljeno. Rezultati istraživanja koja se redovno sprovode od 2010. godine pokazuju da je došlo do smanjenja izloženosti duvanskom dimu, posebno na mestima koja su regulisana zakonom.

Pročitajte još