Medalje za Terzića

Sremska Mitrovica – Književnik Nedeljko Terzić (67), iz Sremske Mitrovice, nedavno je dobio Medalju „Joan G. Bibičesku“ za doprinos razvoju kulture Rumunije i Srbije u Drobeta-Turnu Severinu.

Terziću je, uz ovo priznanje, pripalo još šest književnih nagrada za prevedena i objavljena dela. Prestižnu medalju „Mihaj Eminesku“ dobio je od Međunarodne akademije „Mihaj Eminesku“ iz Krajove, a nagrada „Eminesku“ dodeljena mu je u Drobeta-Turnu Severinu u Rumuniji, za tri knjige i veći broj pesama na rumunskom jeziku. Tradicionalnu međunarodnu nagradu „Ana Frank“, koja se dodeljuje za književno stvaralaštvo za mlade, primio je u Skoplju.

Povodom objavljivanja knjige „Huk i muk“ na turskom jeziku dobio je specijalnu nagradu na desetom Međunarodnom festivalu poezije u Istanbulu. Izuzetno značajnu književnu nagradu za ukupno stvaralaštvo dobio je na sedamnaestim međunarodnim Melniškim večerima poezije u Melniku u Bugarskoj.

Za ukupno stvaralaštvo Terziću je pripala i tradicionalna književna nagrada „Nadži Naman“, koja se od 2002. godine dodeljuje u gradu Džunije u Libanu, uz još deset pisaca sveta, a za prevode njegove poezije na 21 jezik.

Izvor: Večernje novosti

Pročitajte još