Ministarstvo zdravlja formiralo je Komisiju za borbu protiv korupcije i novi, petočlani antikorupcijski tim koji će se boriti protiv korupcije u zdravstvu, piše „Blic“.

Komisija će imati široka ovlašćenja i njen zadatak će biti da se korupcija iskoreni u skladu sa planom “Nulta tolerancija prema korupciji u zdravstvu”.

Kako za “Blic” kažu u Ministarstvu zdravlja, komisija treba da sprovede sve aktivnosti vezane za suzbijanje korupcije i svih vidova zloupotreba. Na čelu komisije biće Vesna Dimitrijević iz Ministarstva unutrašnjih poslova koja nam je objasnila šta će biti zaduženja novoformiranog tima.

– Biće pojačana kontrola velikih javnih nabavki prilikom kupovine medicinske opreme, lekova, sanitetskog materijala, izvođenja građevinskih radova. Nijedan dinar budžetskih para neće smeti da se potroši a da se ne zna za šta je potrošen – kaže Dimitrijevićeva za “Blic”.

Odmah će se, prema njenim rečima, ući u proveru liste čekanja na operacije u pojedinim bolnicama.

– Odlaganje hirurških intervencija i pružanje zdravstvenih usluga ponekad može biti indirektan način da se pacijent pritisne i primora da da novac. Zato ćemo akcenat staviti na taj deo, ali i na traženje i primanje novca za zaposlenje na privilegovana radna mesta ljudi koji su nestručni i nemaju adekvatno obrazovanje – navodi Dimitrijević.

Petočlani tim proveravaće i povezanost medicinskih radnika u državnim ustanovama sa kolegama u privatnoj praksi da bi se ustanovilo da li postoji slanje pacijenata u privatnu kliniku ili laboratoriju, odnosno da li se namešta posao privatnim ordinacijama i bolnicama.

Ako u državnim ustanovama nema mogućnosti da se neki zahvat ili intervencija hitno izvedu, samo u tom slučaju lekar može predložiti pacijentu da to učini u privatnoj bolnici, ali bez sugerisanja konkretne.

– Segment kojem ćemo posvetiti pažnju je sprega farmaceutske industrije i lekara. Lekari ne smeju da promovišu lekove određenih proizvođača zarad neke koristi. Takođe, moraće kada prepisuju određene lekove da vode računa da se oni nalaze na pozitivnoj listi, odnosno da građani mogu da ih dobiju na recept, jer će u suprotnom odgovarati – ističe sagovornica “Blica“.

Provere će biti pojačane i kada je reč o privatnim ordinacijama gde se bez ispunjenih neophodnih uslova za rad obavljaju hirurške intervencije u totalnoj anesteziji ili gde medicinski aparati nemaju potrebne sertifikate.

– Razmatraćemo s pažnjom pritužbe svakog građanina i truditi se da uspostavimo saradnju sa drugim državnim organima kako bismo potpuno iskorenili korupciju – kaže Dimitrijevićeva.

Ona naglašava da je u našoj socijalnoj sredini običaj da pacijent kad krene kod lekara uvek razmišlja kako da motiviše lekara i sestre, šta da ponese da bi dobio više pažnje i kvalitetniji tretman. To će, kako ističe, morati da se promeni.

Davanje mita krivično delo

Svako ko daje mito ili pristaje na davanje traženog mita takođe čini krivično delo. Krivične sankcije i zatvorska kazna odnose se na sve učesnike. Samo za dobro i zakonito obavljen posao medicinskom radniku se može dati simboličan poklon male vrednosti i onaj ko primi takav poklon ne čini krivično delo.

U Ministarstvu zdravlja apeluju na građane i pacijente da se u slučaju da im neko traži mito, obrate policiji na 192 ili Komisiji na mejl kabinet@zdravlje.gov.rs. U komisiji naglašavaju da niko ne treba da se plaši revanšizma jer će se Ministarstvo pobrinuti oko nastavka lečenja pacijenata.

Blic

Možda Vam se svidi i