Čamci braće Nikolić stigli i do Letonije – Đena Ship iz Mačvanske Mitrovice planira izgradnju novog pogona za proizvodnju aluminijskih plovila

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Braća Nikolić iz Mačvanske Mitrovice u radionici u svom dvorištu proizvode aluminijumske čamce. Dečačka ljubav prema brodogradnji prerasla je u unosan posao, odnedavno i za strano tržište.

U maloj radionici porodice Nikolić nastaje pravi proizvod iz Srbije. Za izradu čamaca savijaju i vare aluminijum iz Sevojna, a za projekte i enterijer plovila angažuju mitrovačke male firme. Osim ribolovačkih, na zahtev kupaca rade i veće čamce, glisere i katamarane, kažu i do dvadesetak godišnje.

„U proizvodnji imam nekoliko ljudi i to je bazna proizvodnja gde radimo grube radove, a kasnije je finalizujemo uz pomoć sedam-osam manjih firmi iz Mitrovice. Naši su proizvodi primereni budžetu, tako da se snalazimo što se tiče kupaca“, kaže Branko Nikolić iz Đena ship-a.

Da bi posao napredovao, pomaže i Brankov brat, inače zdravstveni radnik.

„Sve svoje slobodno vreme koristim da pomognem bratu da se firma razvije, pošto smo emotivno vezani za ovaj posao – naš pokojni otac je radio u brodogradilištu Sava u Mačvanskoj Mitrovici, ali i širom Evrope i Jadrana“, priča Stanko Nikolić.

Pojedini kupci kažu da posebno cene ručnu izradu i mogućnost da biraju dizajn i plovilo za stabilnu vožnju.

„Nema ljuljanja, to je jedan komfor. Izgleda kao dnevna soba, nije klasičan brod, nije mali prostor“, ističe kupac Goran Stanković.

Ovaj katamaran proizveden u Mitrovici košta tri puta manje nego na zapadnom tržištu. Ovdašnji čamci plove domaćim rekama, ali i u zemljama regiona, pa čak i u Letoniji.

Namera vlasnika je da izgrade novi pogon i povećaju izvoz. U lokalnoj samoupravi kažu da su olakšali procedure, i da je brodogradnja u Mačvanskoj Mitrovici, uz postojeće brodogradilište, konačno prebrodila buru.

Izvor: RTS

Možda Vam se svidi i