Izložba rukotvorina povodom obeležavanja Dana osoba sa invaliditetom

Sremska Mitrovica – Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom koji se obeležava 3. decembra, invalidske organizacije Grada Sremska Mitrovica organizuju izložbu rukotvorina.

Izložba će se održati u holu Istorijskog arhiva Srem u Sremskoj Mitrovici. Svečano otvaranje zakazano je za petak, 2. decembra u 10:00 časova i trajaće do 14:00 časova.

Cilj sajma rukotvorina je očuvanje i razvijanje motoričkih sposobnosti osoba sa invaliditetomm, podizanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom i članova njihovih porodica i na taj način bolju integraciju u lokalnu zajednicu.

Ujedinjene Nacije su 1992. godine 3. decembar proglasile Međunarodnim danom osoba sa invaliditetom sa ciljem promovisanja prava osoba sa invaliditetom i dobrobiti koje društvo može imati od integracije ove populacije u oblasti socijalnog, ekonomskog i kulturnog i političkog života zajednice.

Osobe sa invaliditetom se svakodnevno suočavaju sa socijalnim i ostalim barijerama. Ove barijere često imaju nedostatak znanja ili svesti o pitanjima invalidnosti. Osobe sa invaliditetom imaju svoje vrednosti, kvalitete, sposobnosti i znanja da u velikoj meri mogu da doprinesu društvu u kome živimo. Problem je često što društvo ne prepoznaje i ne vidi prepreke koje postoje, a koje su postavljene pred osobe sa invaliditetom i na taj način one ostaju nevidljive u svim tokovima društva.

Pročitajte još