INFO DAN: Bespovratna sredstva za ruralni razvoj

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Danas je u Gradskoj kući održan info dan SWG povodom raspisanog konkursa u okviru projekta „Ruralni razvoj kroz integrisano upravljanje šumskim i vodnim resursima“.

Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoističnoj Evropi uz podršku GIZ-a u okviru projekta „Ruralni razvoj kroz integrisano upravljanje šumskim i vodnim resursima“ (LEIWW) objavila je konkurs za dodelu grantova (bespovratnih novčanih sredstava), osmišljen da podrži male projekte u prekograničnim regionima Drina-Tara, Dirna-Sava, Prespa-Šara koji se odnose na stvaranje dobiti kroz promociju održivog korišćenja prirodnih resursa, unapređenje proizvodnih procesa, tehnologije i kvaliteta proizvoda i usluga kroz integrisno upravljanje vodnim i šumskim resursima.

Posebna pažnja u konkursu posvećena je ekonomskim aktivnostima žena i mladih u prekograničnim oblastima.

Opšti cilj ABD grant sheme u okviru LEIWW programa jeste jačanje ekonomskog razvoja ciljnih prekograničnih regiona kroz promociju sticanja prihoda od održivog koriščenja prirodnih resursa, što će se ostvariti uz podršku preduzetničkih inicijativa, usmerenih na jačanje turističke ponude u regionu i unapređenje proizvodnih lanaca poljoprivrednih, prehrambenih i zanatskih proizvoda, poboljšanje turističkih usluga kroz integrisane projekte koji podstiču saradnju između operatera u okviru tzv. „zelenih“ lanaca vrednosti.

aaaaaaaaaaaa

„Danas smo u Sremskoj Mitrovici jer imamo info dan, odnosno objavljujemo poziv za dodelu bespovratnih sredstava (grantova) kroz projekat koji Srbija sprovodi u regionu Drina-Sava. To je projekat Area base development, zasnovan na razvoju regiona i zajedno sa GIZ-om (Nemačka organizacija za tehničku pomoć i saradnju) kroz njihov projekat „Life“ sprovodimo grant shemu koja je namenjena prevashodno za poljoprivredne proizvođače, registrovana poljoprivredna gazdinstva i pružaoce usluge u seoskom turizmu, dakle privatni sektor, ali i za civilni sektor, nevladine organizacije, razne asocijacije, uruženja građana, zadruge, neke druge vidove udruživanja. Grantovi su namenjeni i javnom sektoru, turističkim organizacijama i javnim komunalnim preduzećima“, objašnjava Aleksandar Damjanović, regionalni menadžer Drina-Sava regiona.

Tomislav Janković, zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice podseća da je grad potpisnik memoranduma o saradnji u prograničnom regionu zajedno sa sedamnaest gradova i opština iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine i da naglašava da je današnji info dan bio dobra prilika da svi zainteresovani saznaju šta im evropski fondovi nude kao vrstu pomoći u ruralnom razvoju.

„Grad Sremska Mitrovica uvek izlazi u susret ovakvim aktivnostima iz razloga zato što se dolazi do umrežavanja kako javnog, tako i privatnog partnerstva s jedne strane, sa druge strane uspostavlja se kontakt sa svim onim bitnim činiocima u regionu. Mislim da je ovo umrežavanje jako bitno i da će iz čitave ove aktivnosti biti ekonomske koristi i mi ćemo svakako nastaviti ozbiljno da radimo zajedno sa SWG-om“, rekao je Janković.

Poziv za dostavljanje predloga projekata pod nazivom ABDA grant shema“ otvoren je 27. maja, a zatvara se 6. jula.

Dokumenti za prijavu za dodelu grantova dostupni su na internet stranici prekograničnog regiona Drina-Sava: http://drina-sava.seerural.org/
Ptanja koja se odnose na proces aplikacija za projekte iz prekograničnog regiona Drina-Tara mogu se poslati elektronskim putem na adresu:
drina-sava@swg-seerural.org.

Možda Vam se svidi i