Besplatno testiranje na HIV/AIDS

Sremska Mitrovica – U okviru obeležavanja Evropske nedelje testiranja Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica u saradnji sa NVO “Asocijacijom Duga” u subotu, 26. novembra organizuje poverljivo savetovanje i testiranje na HIV.

Akcija besplatnog testiranja i savetovanja realizovaće se u na glavnom gradskom trgu u Rumi u vremenskom periodu od 10 do 12 časova.

U okviru akcije unutar specijalizovanog vozila postavljenog na trgu, vršiće se testiranje na HIV svih zainteresovanih građana a za testiranje se uzima kapljica krvi iz prsta.

Evropska nedelja testiranja na HIV i hepatitise, obeležava se već četvrti put, u periodu od 18. do 25. novembra. Cilj ove inicijative je da se kroz komunikaciju o dobrobitima testiranja na HIV i virusne hepatitise B i C omogući da što više osoba sazna svoj HIV, HBV I HCV status u ranom stadijumu infekcije. Pod ovogodišnjim sloganom „Testiraj! Leči! Spreči!” biće organizovane brojne udružene akcije zdravstvenih radnika i saradnika iz civilnog sektora. Cilj akcije je podizanje svesti kod što većeg broja ljudi o rizicima za inficiranje i dobrobiti testiranja i razumevanja da postoji uspešno lečenje, te da zato treba da znaju svoj HIV i/ili hepatitis status…

Pročitajte još