Sremska Mitrovica- Odnos prema trudnicama u zdravstvenim ustanovama moraće da bude bolji, a oni načelnici i direktori ginekoloških klinika i porodilišta koji to ne sprovedu, biće smenjeni, izjavio je pre nekoliko dana ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Prema njegovim rečima, do petka, 20. marta, svi zaposleni na ginekološkim klinikama moraće da imaju identifikaciju na kojoj će pisati ime i funkcija koju obavlja, jer je istraživanje koje je nedavno sprovedeno pokazalo da žene u porodilištima ne znaju ni ko im se obraća, niti im se objašnjava medicinska procedura.

Do petka, ustanove imaju rok da obezbede bedževe sa identifikacijom, što će, prilikom prve kontrole koja će se obaviti za nedelju dana biti proveravano, navedeno je na sajtu Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Tada će se izvršiti i anketa medju trudnicama koje su u bolnicama, ali i medju onima koje dolaze na pregled.

„Načelnici ginekologije će meni biti odgovorni za stanje koje će se dešavati“, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar je rekao i da će oni koji ne promene taj odnos biti promenenjeni i postavljeni oni koji to mogu da sprovedu.

„Svima su nam puna usta da želimo više dece, ali to ne može bez ulaganja. Smatram da su trudnice naše najveće blago i ako se prema njima budemo ponašali onako kako je pokazalo istraživanje, onda nam je budućnost izuzetno loša“, rekao je Lončar.

Direktorka Centra za mame Jovana Ružičić, udruženja koje je sprovelo istraživanje, rekla je novinarima da se najveći broj žena žalio na lošu komunikaciju, na to što ne znaju sa kim razgovaraju, kao i zbog toga što im se ne objašnjava medicinski postupak.

Kako je za radio „Ozon“ rekla Biljana Sremčić, portparol Opšte bolnice Sremska Mitrovica, u Službi ginekologije,akušerstva i neonatologije Opšte bolnice Sremska Mitrovica, svi zaposleni, već punih deset godina, nose identifikacione kartice na kojima piše ime, prezime i funkcija.

Anketa među trudnicama se sprovodi u novembru mesecu svake godine, podjednako kao i među drugim pacijentima bolnice, a sprovode je Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije “ Dr Milan Jovanović Batut“, rekao je načelnik Službe ginekologije, akušerstva i neonatologije Prim. dr Dragan Malobabić.

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik