Sremska Mitrovica – Sastanak sa farmerima, budućim kooperantim „Mitrosa“, održan je u nedelju, 26. aprila, za radio Ozon potvrđeno je iz ove sremskomitrovačke fabrike.

Glavna tema sastanka, kome su prisustvovali predstavnici farmera iz Mačve i Srema, tačnije iz Šapca, Bogatića, Kuzmina, Laćarka, Rume i Sremske Mitrovce, bila je buduća saradnja. Prema proceni generalnog direktora „Mitrosa“, gospodina Ramo Adrovića u Mačvi će biti oko pet stotina kooperanata, a u Sremu do Dunava njih oko sedam stotina, što bi značilo da će na samom početku proizvodnje „Mitros“ imati oko 1200 kooperanata koji će fabrici isporučivati svinje za preradu.

Prema rečima Adrovića, u planu je da se prve godine rada dnevno u „Mitrosu“preradi 1000 svinja, da u 2016. godini, taj broj bude za 1000 veći i tako svake naredne godine do 2020. kada bi se dnevno prerađivalo ukupno 5.000 svinja.

mitros5

Na žalost, na sastanku je farmerima saopštena i informacija da se početak zvanične proizvodnje u „Mitrosu“ odlaže za kraj godine. Prvobitan plan bio je da proizvodnja startuje u oktobru mesecu, međutim kako su radovi na rekonstrukciji i sanaciji fabrike odmicali došlo je do nepredviđenih situacija, koje su usporile radove, a samim tim odložile i početak proizvodnje.

Kako je objasnio Adrović, podrumski stubovi u fabrici nalaze se u izuzetno lošijem stanju nego što se očekivalo, pa tako pre samog procesa nivelacije 14.000 metara kvadratnih fabrike morati se obaviti njihova sanacija,Radovi na sanaciji krova fabrike, već su pri kraju dodao je Adrović.

Za kraj Adrović je najavio i Dan otvorenih vrata fabriki koji će se održati u septembru.

mitros1

 

Radovi na rekonstrukciji i sanaciji „Mitrosa“ zvanično su počeli prvog aprila, a početak proizvodnje očekuje se krajem godine.

Na osnovu ugovora koji je potpisan i sa Vladom Republike Srbije i sa lokalnom samoupravom novi vlasnik „Mitrosa“ u obavezi je da zaposli 300 radnika, s tim što iz fabrike očekuju da će taj broj vremenom da raste srazmerno sa povećanjem obima proizvodnje. Očekuje se i veliki broj kooperanata.

Celokupna proizvodnja „Mitrosa“ biće namenjena isključivo za izvoz, tako da se na srpskim rafovima neće naći proizvodi napravljeni u Sremskoj Mitrovici.

 

 

Možda Vam se svidi i