Održan simpozijum na temu “Zdravstveni prioriteti u nastavnim sadržajima“

Sremska Mitrovica – Uz pokroviteljstvo Pokrajinskog sekreterijata za zdravstvo, demografiju i socijalnu politiku, Institut za javno zdravlje Vojvodine i tim sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu koji se bavi školskom higijenom akreditovao je simpozijum na temu “Zdravstveni prioriteti u nastavnim sadržajima“ koji je juče održan u Srednjoj medicinskoj školi “Draginja Nikšić”.

Simpozijum je namenjen nastavnicima razredne nastave, predmetne nastave, direktorima svih škola sa područja Grada Sremska Mitrovica, kao i stručnim saradnicima. Glavni predavač na simpozijumu bila je profesor dr Marija Jevtić sa Univerziteta u Novom Sadu, Medicinskog fakulteta.

IMG_20150529_145950

”Imajući u vidu zdravstveno stanje stanovništva Srbije i Vojvodine i s obzirom na činjenicu da je zdravstveni sektor opterećen i da dovoljno novca za sprovođenje svih potrebnih zdravstvenih usluga nema, kao i da je jako važno da se sačuva kapital u zdravlju pravo mesto da na takvim aktivnostima radimo jeste saradnja zdravstvenog i prosvetnog sektora”, rekla je Jevtić objašnjavajući zbog čega je značajan ovaj simpozijum.

Na simpozijumu govorilo se o zdravstvenim prioritetima, ali i problemima sa kojima se u sve većoj meri suočava stanovništvo ne samo Srbije, već i sveta. Kao neke od najvećih problema dr Jevtić navela je fizičku neaktivnost, nezdravu ishranu, koje zajedno dovode do povećanja broja gojaznih osoba, sve češće bolesti reproduktivnih organa, ali i naglasila da je izuzetno važno očuvanje mentalnog zdravlja mlađe populacije, kao i zdravo okruženje.

Simpozijumu je prisustvovalo oko četrdeset nastavnika, direktora i stručnih saradnika.

Pročitajte još