U školama u Srbiji ponovo pokrenuta akcija kako bi se sprečio deformitet kičmi kod dece. Alarmantan podatak: u pojedinim sredinama čak 60 odsto mališana, ima neki oblik deformiteta kičme.

Četvrta sezona nacionalno-rasprostranjene sportsko-edukativne akcije pod nazivom „Sportski čas – Ispravi se!“, koja ima za cilj da ukaže na sve ozbiljniji problem krivljenja kičme kod dece i da animira što veći broj osnovaca da počnu aktivnije da se bave sportom, otvorena je danas u Sremskoj Mitrovici i trajaće do završetka školske godine.

Akciju su otvorili mitrovački odbojkaši Aleksandra Tadić iz odbojkaškog kluba „Eaton Srem-Tempo“ i Igor Krstić iz odbojkaškog kluba „Srem Eaton“, odigravši egzibicioni odbojkaški meč sa više od 150 osnovaca, pre kog je doktorka Mirjana Andrić održala predavanje o deformitetima kičme.

Organizovana uz podršku Ministarstva omladine i sporta, a na inicijativu Viner štediše osiguranja (Wiener Städtische osiguranja), akcija će i u 2015. godini okupiti stručne timove sastavljene od lekara fizijatara i odbojkašica i odbojkaša, koji će obilaziti škole širom Srbije i animirati decu uzrasta od 11 do 14 godinada se što aktivnije bave sportom.
Na zanimljiv način stručnjaci će deliti savete osnovcima o pravilnom rastu i razvoju, objašnjavati kakve sve posledice po njihovo zdravlje može imati fizička neaktivnost i dugo sedenje za računarima, dok će ne kraju svakog sportskog časa odbojkaši i odbojkašice zajedno sa decom i profesorima odigrati egzibicioni odbojkaški meč.

Akcija je pokrenuta 2011. godine nakon što su rezultati sistematskih pregleda pokazali da u nekim sredinama čak 60 odsto mališana, odnosno svako drugo dete, ima neki oblik deformiteta kičme.

Do deformiteta kičme najčešće dolazi u periodu kada dete naglo raste i razvija se, a uzrok krivljenja kičmenog stuba posledica je pre svega nedostatka bavljenja sportom, nepravilnog držanja i sve dužeg vremena koje deca provode u sedećem položaju ispred kompjutera ili mobilnih telefona.

Možda Vam se svidi i