Od 15. marta veće carine na uvoz svinja

Sremska Mitrovica – Nakon dodele nagrade Rekorderi Srema u poljoprivrednoj proizvodnji Ministarka poljoprivrede, Snežana Bogosavljević Bošković dala je kratku izjavu za lokalne medije o trenutnom stanju izvoza i uvoza svinja i njihovoj otkupnoj ceni.

“Liberalizacija trgovine jeste deo sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je Srbija potpisala još 2008. godine sa Evropskom Unijom. Potpisivanjem tog ugovora Srbija i ministarstvo je na sebe preuzelo obaveze koje moramo da ispunimo. Ministarstvo poljoprivrede poštujući taj ugovor nije moglo da zaustavi smanjenje carinskih dažbina na uvoz svinja težih od 50 kilograma”, rekla je Bogosavljević Bošković.

Ona je dodala da je smanjenje carinena uvoz svinja samo privremena mera id a uvoz koji se desio pre par meseci nije uzrok niske otkupne cene, nego da je generalno ovaj period kada je potražnja manja, a samim tim i cena.

Bogosavljević Bošković je rekla da se prati stanje na ruskom tržištu id a se nada da će u narednom periodu ponovo da se stabilizuje izvoz svinja na to za Srbiju veliko i važno tržište.

“Naš zadatak je da pomažemo poljoprivrednim proizvođačima da budu konkurentni na tržištu. Rusko tržište je veliko i mnogo naših proizvoda možemo tamo da plasiramo”, rekla je Bogosavljević Bošković i za sam kraj dodala da se od 15. marta carinske dažbine na uvoz svinja vraćaju na stari nivo.

Trenutna otkupna cena svinja iznosi 150 dinara.

Pročitajte još