Konvencija „Lideri održivog razvoja“

Sremska Mitrovica – Prva od pet konvencija “Lideri održivog razvoja 2015″ godišnjeg CEDEF programa za gradove i opštine danas je održana u sremskomitrovačkoj Gradskoj kući.

Na ovoj konvenciji prisustvovali su predstavnici 27 lokalnih samouprava koji su se susreli sa finansijskim i tehnološkim razvojnim kompanijama i organizacijama koje su zainteresovane za projekte energetske efikasnosti.

Teme konvencije bile su energetska efikasnost, održivi razvoj i zaštita životne sredine, a na njoj su pored predstavnika lokalnih samouprava prisustvovali i predstavnici banaka i kompanija “Telekom Srbija”, “Minel Schreder”, “Miteco”, “Knauf Insulation”, “Naue Opticus”, Banca Intesa, DDOR Novi Sad, “Viessmann”, LG, “Arup”.

Tokom konvencije predstavljeni su modeli finansiranja razvojnih projekata gradova i opština Srbije, a predstavnici kompanija su imali priliku da razgovaraju se gradonačelnicima, predsednicima opština, direktorima javnih komunalnih preduzeća, energetskim menadžerima i lokalnim medijima, u vezi sa projektima koji se tiču energetske efikasnosti, rasvete, sistema KGH, daljinskih sistema upravljanja, finansiranja i osiguranja projekata.

Jedan od ciljeva konvencije jeste prikupljanje projekata lokalnih samouprava iz oblasti energetske efikasnosti, održivog razvoja i zaštite životne sredine, i pronalaženje najboljih načina njihove realizacije.

“Danas je ovde prisutno 27. opština i gradova, a kandidovano je ukupno 160 projekata iz tri oblasti. Najbolji projekti biće odabrani od strane CEDEF-a, a zatim će se krenuti u njihovu realizaciju. Svi kandidovani projekti podrazumevaju održivi energetski razvoj, uštede u osvetljenjima, korišćenje novih tehnologija za izgradnju i slično, a sve u funkciji zaštite životne sredine, manjih troškova i kvalitetnijeg života”, rekao je Miodrag Poledica, državni sekretar, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije.

IMG_0717

Poledica je dodao da Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture uvek podržava ovakve skupove i da su u poslednjih šest meseci održani sastanci sa predstavnicima preko 60 lokalnih samouprava. Na tim sastancima, prema rečima Poledice, Ministarstvo dobija informacije o projektima koji su trenutno aktuelni ili kakvi su projekti potrebni da se realizuju na lokalnom novou, za koji dodaje da je osnova razvij republičkog nivoa.

“Mi u Ministarstvu uvek pronalazimo načine da pomognemo projekte koji imaju šanse da se realizuju i koji pomažu da život građana bude bolji i kvalitetniji”, rekao je za kraj Poledica.

CEDEF (Centralno-evropski forum za razvoj) je ekspertska organizacija koja se već 12 godina intenzivno bavi projektima energetske efikasnosti, obnovljivim izvorima energije i zaštite životne sredine ispred koje je govorila Jovanka Arsić – Karišić, predsednica upravnog odbora CEDEF-a. Arsić – Karišić je objasnila “Lideri održivog razvoja” jeste projekat koji je pokrenut ove godine, a posvećen je lokalnim samoupravama i kompanijama nosiocima naprednih tehnologija koji žele u saradnji sa lokalnim samoupravama da realizuju projekte iz oblasti zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i održivog razvoja.

“Konvencija u Sremskoj Mitrovici je prva od pet planiranih konvencija, sledeća konvencija biće održana u Kruševcu, zatim u Zrenjaninu, Čačku i Beogradu. Na kraju godine CEDEF će imati spisak svih projekata koje su lokalne samouprave pripremile, a koji ćemo mi proslediti resornim ministarstvima”, rekla je Arsić – Karišić.

IMG_0720

Ona je dodala da je projekat „Lideri održivog razvoja“ izazvao jako veliko interesovanje i da su partneri u njemu 11 kompanija nosioca naprednih tehnologija.

O planovima i budućim aktivnostima iz ovih oblasti u gradu Sremske Mitrovice govorio je  gradonačelnik, Branislav Nedimović. On je rekao je da će grad Sremska Mitrovica ove godine relizovati i primeniti jedan jedinstveni projekat na teritoriji Republike Srbije.

Nedimović je objasnio da je ideja da se sva sredstva koja mitrovačka preduzeća iz oblasti energetike ostvare kao dobit budu uplaćena na račun jednog posebno formiranog fonda iz koga će se ta sredstva dalje usmeravati ka građanima, a u cilju povećanja energetske efikasnosti njihovih stambenih objekata. Sredstva će se se usmeravati kako individualnim domaćinstvima kroz subvencionisnje kamatne stope za povećanje energetske efikasnosti individualnih stambenih objekata, tako i objektima kolektivnog stanovaja po modelu koji će biti usvojen.

„Pokušaćemo da najugroženije i energetski neefikasne objekte rekonstruišemo kako bi imali manju potrošnju toplotne energije  narednih godina kada se uvede obavezna naplata po potrošnji“, rekao je Nedimović i istakao da je to jako važno za Mitrovčane, jer se na taj način mogu ostvariti velike uštede.

IMG_0729

Konvencija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva rudarstva i energetike, Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Srbije, Agencije za zaštitu životne sredine i Privredne komore Vojvodine.

You May Also Like