Sremska Mitrovica – Negativan trend povećanja broja, prvenstveno mladih zaraženih seksualno prenosivim bolestima koji se javio u poslednje vreme u Srbiji, za sada nije uzeo maha u Sremu.

Prema informacijama iz Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica, Centra za kontrolu i prevenciju bolesti stanje je stabilno, polnoprenosive infekcije u strukturi zaraznih bolesti na nivou sremskg okruga su zastupljene sa udeom koji je manji od jednog procenta.

Međutim, prema rečima doktorke specijaliste epidemiologije, Jasmine Jandrić Kočić, imajući u vidu brojne tabue koji okružuju oboljenja iz ove grupe, smatra se da je broj obolelih od ovih bolesti veći od registrovanog.

Seksualno prenosive bolesti je grupa bolesti koje se prenose putem seksualnog kontakta, ali do zaražavanja može doći i putem krvi, a najrizičnija grupa predstavlja populacija između 15. i 25. godine života, bez razlike u polovima.

„Žene su za razliku od muškaraca dosta osetljivije i ranije se inficiraju. Dok se kod muškaraca zaraženih nekom od infekcija vrlo brzo nakon inficiranja uočavaju simptomi, kod žena može proći duži vremenski period bez ikakvih simptoma i nisu retki slučajevi, štaviše najčešće se bolesti uočavaju kada se ispituju posledice koje su ostavile“, rekla je doktorka Ivić iz dispanzera za žene.

Brojna oboljenja iz ove grupe nemaju izraženu kliničku sliku ili je klinička slika slabo izražena i/ili nespecifična kako kod muškaraca, tako i kod žena (genitalna hlamidijaza u žena i muškaraca, HIV kod oba pola, neki stadijumi sifilisa, trihomonijaza i sl) te se oboleli ne obraćaju lekarima ili zbog stigme koje ove bolesti nose pristupaju samolečenju i alternativnim vidovima lečenja.

U seksualno prenosive bolesti koje se najčešće javljaju spadaju gonoreja, hlamidija, herpes, HIV – AIDS, hepatitis, humani papiloma virus, trihomonijaza.

Posledice ovih bolesti mogu biti izuzetno opasne, od dugoročnijeg smanjenja plodnosti, promena na jajovodima, vanmaterične trudnoće, pa do raka grlića materice, steriliteta, prevremenog porođaja, mrtvorođenja deteta.

Bitno je istaći da je za obolevanje nije bitna pripadnost pojedinima grupama stanovništva, niti seksualna orijentacija već rizično ponašanje – seksualni odnos bez kondoma, seks „za jednu noć“, često menjanje seksualnih partnera, seks sa promiskuitetnim osobama, rano stupanje u seksualne odnose i sl.
Podsećamo da se u Zavodu za javno zdravlje Sremska Mitrovica nalazi regionalni centar za dobrovoljno, poverljivo savetovanje i testiranje gde svi zainteresiovani mogu saznati svoj HIV status, a po proceni svetnika (epidemiologa) i testirati se na hepatitise B i C.

Brojnim terenskim aktivnostima i obraćanjima javnosti Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ističe značaj prevencije, ranog otkrivanja i lečenja ovih oboljenja za pojedinca, njegovu porodicu i okruženje kao i za društvo u celini.

Možda Vam se svidi i