Prvi slučaj virusa gripa AH1N1

Sremska Mitrovica – Prema podacima kojima raspolaže Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica, u Sremu su za sada registrovani samo pojedinačni slučajevi virusa gripa a broj obolelih je na nivou uobičajenom za vanepidemijski period.

Aktivnost virusa gripa je i dalje niska na teritoriji Srema.

Posmatrano po opštinama, trend obolevanja u porastu registrovan je na teritoriji opštine Šid, opadajući trend na nivou opština Sremska Mitrovica i Stara Pazova, dok je stabilan trend oboljenja sličnih gripu registrovan u opštinama Ruma, Irig, Pećinci i Inđija.

Od početka 2014. godine, Odeljanje epidemiologije, Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica, testiralo je na virus gripa četiri osobe, od kojih je kod jedne osobe sa teritorije opštine Šid, prošle nedelje potvrđena infekcija viurusom gripa AH1N1 što predstavlja prvi autohotni (domaći) slučaj gripa na teritoriji Srema (i Vojvodine) koji je laboratorijski potvrđen.
Analizu uzoraka je izvršio Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Grip se najčešće manifestuje visokom temperaturom, glavoboljom, jezom, drhtavicom i bolovima u mišićima, suvim kašljem i kijavicom.
Pacijenti koji imaju ove simptome, posebno ako imaju neko hronično oboljenje, treba da se jave svom lekaru.
Terapija je simptomska (analgetici, antipiretici, vitamin C, dekongestivi), uz preporuku za unošenjem puno tečnosti i mirovanje.

Najvažnija specifična mera je vakcinacija protiv gripa, koju je najbolje obavitit u periodu oktobar – decembar, dok je kasnija vakcinacija (januar – februar) dozvoljena ali ne garantuje zaštitu od virusa gripa koji tada počinju da cirkulišu (za stvaranje imuniteta na vakcinu potrebno je dve do tri nedelje).

Opšte mere prevencije gripa obuhvataju:

– pravilno odlaganje upotrebljenih maramica nakon brisanja nosa, ne držeći maramicu po džepovima, u rukama ili u rukavu, već je odložiti u kantu za smeće
– higijena ruku toplom vodom i sapunom, naročito nakon brisanja nosa i kijanja
– ishrana bogata vitaminima i unošenje dovoljno tečnosti u organizam
redovno provetravanje i osunčavanje prostorija
– redovno čišćenje, usisavanje i vlažno prebrisavanje podova
– redovno čišćenje predmeta opšte upotrebe – mobilnih telefona, tastature, kompjutera, miša, dečijih igračaka (krpene igračke prati u veš mašini a plastične u toploj sapunici).

Pročitajte još