Sremska Mitrovica- Četiri reprezentativna sindikata prosvete započeće danas štrajk skraćivanjem časova na 30 minuta u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, a koji će trajati do ispunjenja zahteva da prosvetni radnici budu izuzeti od smanjenja plata dok se ne urede platni razredi.
Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković rekao je tada da sindikati od Vlade Srbije traže da se urade platni razredi za sve delatnosti u budžetu i da se „sudbina budžeta deli sa svima ravnopravno“.

Pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić naveo je tom prilikom da je dogovoreno da sindikati idu ka Vladi kako bi se došlo do ujednačavanja platnih grupa.

On je najavio da će sledeće nedelje biti formirana komisija za izradu kolektivnog ugovora u koju će biti uključeni predstavnici ministarstva i sindikata, a za oko deset dana, predstavnici sindikata biće uključeni i u rad na izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Sindikati su istakli da za sada neće obustavljati rad produženih boravaka pri školama, i izrazili očekivanje da će se štrajku prikloniti 1.000 škola.

Pre ovoga, prosvetni radnici organizovali su štrajk 1. septembra i u oktobru.

Možda Vam se svidi i