Obuka i predavanje o eboli

Sremska Mitrovica- Polovinom novembra u organizaciji Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica, održana obuka i stručno predavanje o eboli.
Obuka je održana u Edukativnom centru Opšte bolnice Sremska Mitrovica a prisustvovali su zdravstveni radnici, pripadnici granične policije i predstavnici sanitarne inspekcije.

Kako je za radio Ozon rekla Marija Lazarević, iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica, cilj ove obuke je, pre svega, upoznavanje prisutnih sa ovom bolešću, organizovanje u okviru zdravstvenog sistema Republike Srbije u slučaju pojave obolevanja od ebole, kao i edukacija o preduzimanju neophodnih mera zaštite.

„Obuka je sprovedena u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije „, a biće održana u svim domovima zdravlja na teritoriji Srema“, rekla je Lazarević koja je dodala daje predavanje bilo od izuzetne važnosti.

Ebola je teško oboljenje uzrokovano virusom ebole, koje se često završava smrtnim ishodom, odnosno smrtnost kod obolelih od ebole se kreće od 50 do 90% a epidemije ebole javljaju se uglavnom u zabačenim selima Centralne i Zapadne Afrike, blizu tropskih kišnih šuma.

Simptomi bolesti su: visoka telesna temperatura, glavobolja, bolovi u zglobovima i mišićima, slabost, proliv, povraćanje, bolovi u stomaku, neodstatak apetita i krvarenje. Simptomi bolesti mogu da se jave u rasponu od 2 do 21 dana nakon izlaganja virusu ebole, ali se u proseku simptomi bolesti javljaju 8 do 10 dana od izlaganja izvoru.

Ebola se prenosi direktnim kontaktom sa krvlju ili telesnim tečnostima obolele osobe ili indirektno, preko predmeta konatminiranih izlučevinama poreklom od obolelih osoba.

Institut za javno zdravlje kontinuirano prati razvoj epidemiološke situacije i preporuke SZO, te će u skladu sa njima, zajedno sa drugim nadležnim institucijama i zdravstvenim ustanovama, po potrebi, predlagati i u skladu sa nadležnostima učestvovati u sprovođenju odgovarajućih mera, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena, navedeno je u saopštenju Instituta „Dr. Milan Jovanović Batut“.

Pročitajte još