Studentski parlament Univerziteta u Novom Sadu organizuje protest u utorak zbog nezadovoljstva povodom usvajanja izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju.

studentski_protestNezadovoljni studenti okupiće se u pet do 12 ispred Rektorata.
Kako objašnjavaju inicijatori protesta, oni traže da do određenih promena u zakonima ne dolazi pre nego što se reše pitanja kvaliteta nastave i definisanja studijskih programa.

„Zahteve smo podelili na kratkoročne i dugoročne. Kratkoročni zahtevi su oni koje vidimo samo kao štetu nanetu studentima poslednjim izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju. Dugoročni zahtevi bi trebalo da dovedu do konačnog rešenja problema sa kojima se godinama suočavamo“, navodi se u najavi protesta.
Kratkoročni zahtevi studenata su, kako se navodi, da u školskoj 2014/2015. bude šest obaveznih ispitnih rokova, kao i da studenti koji su upisani u prvu godinu studija školske 2010/2011, odnosno 2011/2012. godine zadržavaju pravo da se finansiraju iz budžeta najduže godinu dana po isteku redovnog trajanja studija, kao što je i do sada bilo. Izuzetno, kako navode, status studenta koji ne završi studije do isteka roka koji je određen, ne prestaje i produžava se do kraja školske 2015/2016. godine.

Dugoročni zahtevi su, kako se navodi, početak rada na izradi novog Zakona o visokom obrazovanju, uz aktivno učešće relevantnih studentskih predstavnika i početak rada na nalaženju dugoročnog rešenja problema kvaliteta nastave, opterećenja i nedovoljno jasno definisanih programa studija i studentskih kurseva.
Podsetimo da su studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) i studentski parlamenati državnih univerziteta u Srbiji zakazali su za sledeću nedelju studentske proteste u svim univerzitetskim gradovima Srbije iz istih razloga. „Ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni, dogovor je da se zajednički nastupi i na demonstracijama zakazanim ispred zgrade Skupštine republike Srbije – 15. oktobra“, najavljuju studenti.

Možda Vam se svidi i