Sremska Mitrovica – Predstavnici lokalne samouprave i Humanitarne organizacije „Srbi za Srbe” danas su obišli jedanaestočlanu porodicu iz Laćarka i u okviru humanitarne akcije „Trojka iz bloka“, napravili plan za adaptaciju jednog dela stare, trošne kuće, kako bi se ovoj porodici, prvenstveno deci, poboljšali uslovi za život.

Porodica Đurić, koja broji 11 članova, roditelji i njihovo devetoro dece, žive u maloj, trošnoj kući, u veoma lošim uslovima.

Sedam dečaka i dve devojčice imaju samo jednu zajedničku sobu, koja im služi za učenje, spavanje i igranje i neophodna im je još jedna prostorija, koju roditelji, zbog teške finansijske situacije u kojoj se nalaze, ne mogu da im priušte.

Igor Rašula predsednik humanitarne organizacije „Srbi za Srbe“ naglasio je da ova humanitarna organizacija prikuplja pomoć i donacije kako iz Srbije tako i širom sveta, za pomoć porodicama sa petoro i više dece.

U narednom periodu u planu je da se organizuje takmičenje u šutiranju trojki, koje će biti održano u centru Sremske Mitrovice, na kome će biti prikupljena novčana sredstva za pomoć porodici Đurić iz Laćarka.

„Prikupljeni novac će biti iskorišćen za dogradnju kuće i dodatno opremanje domaćinstva, kako bi, pre svega, deca imala uslove za malo normalniji život i osnovni prostor za svakodnevne aktivnosti, rekao je Igor Rašula, koji je najavio i da je u planu pomoć i drugim višečlanim porodicama na teritoriji grada Sremske Mitrovice.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Tomislava Jankovića, na inicijativu lokalne samouprave grada Sremska Mitrovica došlo je do saradnje sa organizacijom „Srbi za Srbe”.
Krajem januara, na održanom radnom sastanku, dogovoreno je da grad Sremska Mitrovica bude domaćin turnira u šutiranju trojki „Trojka iz bloka“, koji će biti održan 7. juna ove godine.
Ideja je da se na ovom humanitarnom turniru okupi veliki broj dece i građana, a sve u cilju prikupljanja novčanih sredstava za porodicu Đurić, rekao je zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice, koji je naglasio da će grad i ubuduće organizovati ove akcije i davati podršku kako bi se što više ovakvih humanitarnih projekata realizovalo.

Ne skrivajući radost zbog ove posete, Todor Đurić, otac devetoro dece je rekao:
„Nama bi ova pomoć značila mnogo, deca bi dobila više prostora za učenje i za igru i mogli bi normalno da funkcionišu“.
Objašnjavajući kako su mu sva deca dobri đaci, odgovorni i lepo vaspitani, nije mu teško da se za njih neprestano brine.

Projekat ”Trojka iz bloka” nastao je 2012. godine kao ideja članova Humanitarne organizacije „Srbi za Srbe“ koji su želeli da kroz popularnu sportsku manifestaciju šutiranja trojki okupe mlade ljude oko humanitarnih projekata izgradnje kupatila za socijalno ugrožene višedetne porodice. Organizaciju ”Srbi za Srbe” čine mladi i porodični ljudi koji od 2005. godine ulažu svoje vreme, energiju i iskustvo za pomoć ugroženoj deci i njihovim porodicama širom Balkana.

Zahvaljujući zvaničnim ograncima organizacije u Srbiji, Republici Srpskoj, Austriji, Švajcarskoj i Sjedinjenim Američkim Državama kao i velikom broju donatora i prijatelja organizacije širom sveta, ”Srbi za Srbe” su do sada prikupili preko 400.000 evra donacija i obezbedili pomoć za 350 porodica, od kojih su mnoge dobile siguran krov nad glavom izgradnjom i dogradnjom desetina kuća.

IMG_0727

Možda Vam se svidi i