Danas Međunarodni dan srca

Sremska Mitrovica – U svetu se danas obeležava Međunardni dan zdravlja srca.
Povodom obeležavanja Svetskog dana srca- „ U srcu zdravlja“, danas, 29. septembra 2014. godine, održaće se konferencija za medije u Zavodu za javno zdravlje Sremska Mitrovica. Tokom konferencije govoriće se o bolesti srca i krvnih sudova, i najznačajnijim faktorima rizika za pojavu bolesti srca i krvnih sudova,  zatim „Bazar zdravlja“-besplatno, preventivno merenje šećera u krvi, masnoća u krvi, merenje krvnog pritiska i savet lekara, u selu Bešenovo, 30.septembra 2014.godine od 8-12 časova. Aktivnosti će se sprovesti u saradnji sa Crvenim krstom Sremska Mitrovica i Domom zdravlja Sremska Mitrovica.

Svetski dan srca obeležava se 29. septembra, a ove godine biće obeležen pod sloganom „U srcu zdravlja”, i ima za cilj da istakne važnost globalnog pokreta, kao i da svojim porukama pokrene svakog pojedinca na aktivnosti kojima bi zaštitio i očuvao svoje zdravlje, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

Od infarkta u Srbiji svakodnevno umre 15 osoba, rečeno je nedavno na tribini o prevenciji kardiovaskularnih bolesti i smanjenju smrtnosti u Beogradu, dok širom sveta za godinu dana umre 17 miliona ljudi.

Svetski dan srca je ustanovljen 2000. godine sa ciljem da informiše ljude da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok obolevanja i umiranja u celom svetu.

U Svetskoj zdravstvenoj organizaciji upozoravaju da bi oko 80 odsto prevremene smrtnosti moglo da se spreči kontrolom nekoliko glavnih faktora rizika: pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost.

Stručnjaci su istakli da je zabluda da od bolesti srca i šloga oboljevaju samo starije osobe, osobe muškog pola i bogati slojevi stanovništva, ukazavši da je infarkt najčešći uzrok smrti i kod žena.

Podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ pokazuju da je u 2013. godini od infarkta umrlo 5.335 ljudi, od kojih 30 odsto nije navršilo 65 godina.

Pročitajte još