Sremska Mitrovica – Vaše dete uskoro polaže završni ispit? Ako je tako, onda pred Vama stoji ozbiljan i odgovoran zadatak.
Iako neki još uvek nisu doneli jasnu odluku o odabiru željene srednje škole, osmaci su jedinstveni kada su u pitanju obaveze oko polaganja završnog ispita. Završni ispit je prva velika provera njihovog znanja, pa su sve školske obaveze u osmom razredu usmerene na što bolju pripremu za taj test.
Završni ispit , čije se održavanje planira za drugu polovinu juna, obavezan je za sve osmake.
Ovim ispitima se proveravaju i vrednuju znanja, veštine i kompetencije koje su učenici stekli tokom školovanja .
Završni ispiti će biti standardizovani i sprovedeni pod jednakim uslovima za sve učenike .
Novine koje donosi završni ispit
• Završni ispit na kraju osnovne škole polažu svi učenici. Do sada su kvalifikacioni ispit polagali samo učenici koji nastavljaju obrazovanje u četvorogodišnjoj srednjoj školi
• U svom konačnom obliku, završni ispit će se školske 2013/14. godine sastojati od tri testa: srpskog/maternjeg jezika, matematike i kombinovanog testa iz nauke (prirodne i društvene)
• Završni ispituje stepen usvojenosti obrazovnih standarda za kraj osnovnog obrazovanja. Prvi put se postignuća učenika proveravaju u odnosu na postavljene standarde na nacionalnom nivou
• Završni ispit u svom konačnom modelu sastoji se samo od nepoznatih zadataka
• Završni ispit prilagođen je učenicima sa smetnjama u razvoju
• Rezultati završnog ispita biće korišćeni za poboljšanje kvaliteta nastave i učenja na nivou pojedinačnih škola, opština, okruga, školskih uprava i na nacionalnom nivou.
• Škole su dužne da organizuju pripremu učenika za polaganje završnog ispita
Uoči upisa u srednju školu, jedan od troje učenika pohađa privatne časove iz srpskog jezika ili matematike, kažu podaci istraživanja.
Za vežbanje zadataka za zvršni ispit ili proveru šta ste naučili, besplatno može da poslužiti internet.
Na internet portalu Uči slobodno zadatke možete vežbati i za svojim kompjuterom kod kuće.
Link prema portalu
Ovde

Možda Vam se svidi i