Sremska Mitrovica – Lovačka avijacija Vojske Srbije prizemljila je ječe mali sportski avion italijanske proizvodnje koji je povredio vazdušni prostor Srbije, rečeno je juče u Upravi za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Srbije.

Kako je rečeno, u trenutku kada je avion primećen podignuta je „dežurna para“ lovačkih aviona sa aerodroma u Batajnici.

Avion je, kako su naveli u upravi, prizemljen između Sremske Mitrovice i Rume.

Inspektori Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije su juče čim je sportski italijanski avion sleteo na mali aerodrom u selu Veliki Radinci kraj Sremske Mitrovice otišli na tu lokaciju kako bi utvrdili sve činjenice u vezi te letilice.

„Direktorat civilnog vazduhoplovstva je od Agencije za kontrolu leta dobio informaciju da se taj avion nalazi u našem vazdušnom prostoru“, rekla je Tanjugu portparol Direktorata Katarina Andrić Milosavljević.

Ona je navela i da su inspektori Direktorata, odmah po dobijanju informacija o sletanju te letilice otišli na aerodrom u selu Veliki Radnici i da će verovatno sutra imati preliminarni izveštaj.

Obaveštenje da je ta letilica u vazdušnom prostoru Srbije stiglo je iz Hrvatske a odmah su podignuta dva dežurna lovačka aviona sa aerodroma Batajnica, rekao je načelnik Uprave Ministarstva odbrane za odnose s javnošću pukovnik Milisav Pajović.

On je precizirao da je pilot tog aviona sam sleteo jer mu je, po prvim informacijama, nestalo gorivo a da je od ulasku u Srbiju, sve vreme bio na radarima domaćeg Vazduhoplovstva i Protiv-vazduhoplovne odbrane.

„Prilikom ulaska u vazdušni prostor Srbije letilica je bila u radarskom zahvatu Vazduhoplovstva i Protivvazduhoplovne odbrane, odnosno u radarskoj slici“, rekao je Pajović.

On je objasnio da su dva lovačka aviona sa aerodroma Batajnica reagovala trenutno, odnosno da su poletela u momentu kada je letilica bila u našem vazdušnom prostoru.

Pajović je rekao i da je pilot naveo da je leteo u Smederevo kako bi dovezao sina ali da nije jasno „kako je preleteo celu Hrvatsku i ušao u Srbiju“ bez najave.

On je dodao i da dalju istragu o toj letilici vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U Policijskoj upravi Sremske Mitrovice Tanjugu je rečeno da je avion prinudno sleteo usled nedostatka goriva i spustio se na sportski aerodrom u Velikim Radincima kod Sremske Mitrovice.

 

Možda Vam se svidi i