439
Sremska Mitrovica – Praznični dani su uglavnom period kada se u kući više jede i kada se ne vodi mnogo računa o količini unetih kalorija.
U skoro svakom domu na stolu će biti ruske salate, sarme, pečenja, sosovi, podvarci, ajvari.
Za decu, ovi praznici mogu da budu i vreme kada će više nego inače jesti masna, slana i suviše slatka jela. Roditelji bi svojim primerom trebali da im pokažu kako da budu umereni u jelu i piću, jer, kao što je poznato, zimski praznici traju više od dve nedelje.
PET SAVETA KAKO BITI UMEREN
- Uživajte u hrani i zabavi, ali ne preterujte.
- Ne žurite! Sporo žvaćite i uživajte u svakom zalogaju, jer ćete tako osetiti pravu aromu hrane i brže ćete se zasititi.
- Zbog obilnih obroka i zdravim osobama može se desiti da imaju poteškoća sa varenjem. Čaj od nane popijen nakon obroka pospešiće produkciju želudačnih sokova i, na taj način, poboljšati proces varenja.
- Ako se prejedete, nemojte preskakati doručak. Učinite li to, osetićete veliku glad i pojačanu želju za hranom tokom celog dana.
- Pokušajte da se od izobilja na trpezi u vašem tanjiru nađe pretežno povrće, a proporcionalno manje kalorična hrana.