Sremska Mitrovica – Međunarodni dan reke Save, ove godine, po drugi put obeležava se u našoj zemlji i to u tri grada, Sremskoj Mitrovici, Šapcu i Beogradu.

Tim povodom, u Gradskoj kući održana je konferencija za štampu na kojoj su organizatori ove manifestacije, Republičkа direkcijа zа vode, Ekološki klub grada i Omladinski klub grada Sremska Mitrovica, predstavili program i ideju obeležavanja Dana reke Save koji se ove godine obeležava pod sloganom „Dаn Sаve – svаki dаn“.

Milica Milenković iz Republičke direkcije za vode rekla je da su države, strane okvirnog sporazuma o slivu reke Save, Bosna i Hercegovina, Republika Slovenija, Hrvatska i Srbija na prvom sastanku, koji je održan 1. juna 2007. godine u Zagrebu, upravo 1. jun proglasile Danom reke Save, i od tada se Dan reke Save već petu godinu za redom obeležava na slivu reke Save, a dve godine za redom i kod nas.

Primarni cilj ove manifestacije je da se organizovanjem različitih aktivnosti skrene pažnja na vitalnu ulogu koju reka Sava i njene pritoke imaju u životu stanovništva, kao i podizanje javne svesti o važnosti prekogranične saradnje i dogovora o bitnim oblicima korišćenja i zaštite vode u slivu reke Save, rekli su organizatori.

Bojana Novaković, predsednica Ekološkog kluba grada Sremska Mitrovica, na konferenciji za štapu, rekla je da će nizom aktivnosti, Dan reke Save biti i obeležen i u našem gradu.

U subota, 2.jun, održaće se  takmičenje u pecanju, prijave će se vršiti od 08:00 do 08:30 kod Treće zdravstvene ambulante, dok je početak takmičenja zakazan za 08:30 časova.

Centralna manifestacija, izložba fotografija na temu „Dаn Sаve – svаki dаn“, biće održana u nedelju 3. juna u Specijаlnom rezervаtu prirode „Zаsаvicа“ sa početkom u 11:00 časova.

U nedelja, 3. juna, odigraće se predstava za decu pozorišta Cvrčak iz Beograda, početak prdstave je u 18:00 časova u gradskom parku.

Subota, 9. jun, rezervisana je za Takmičenje u kajaku, početak takmičenja je u 11:00 časova na keju kod gradske plaže.

Za one posetioce koji baš nisu vešti u kajaku, istog dana biće održana Radionica grnčarije i mozaik, sa početkom u 17:00 časova keju kod gradske plaže.

Etno vašar biće održan u nedelja, 10. juna,  otvaranje vašara je u 16:00 časova na keju kod gradske plaže.

 

Možda Vam se svidi i