Sremska Mitrovica – Zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da će Srbija u narednom periodu uložiti značajna finansijska sredstva u uvođenje video-nadzora državne granice kako bi se rešio problem azilanata.

„Naš plan je da u skladu sa evropskim standardima uvedemo video-nadzor, odnosno termovizijski nadzor granične linije. To je ta tehnika koja beleži svaki pokušaj ilegalnog prelaska granice. Mi ćemo se potruditi da u prvoj fazi eksperimentalno takvu kontrolu uvedemo na jednom delu naše granice, upravo na onom koji izlazi ka EU“, rekao je Dačić.

Dačić je objasnio i da je nedavni problem koji je imala grupa srpskih građana u Belgiji, kada im nije dozvoljen ulazak u zemlju jer nisu imali dovoljno novca kod sebe, posledica borbe protiv lažnih azilanata.

„To je jedna od mera koja je uvedena radi jače kontrole lažnih azilanata. Ja pozivam naše građane da se dobro informišu kada negde putuju. Ovo nije prvi put, mnogi naši državljani vraćeni su iz nekih zemalja jer nisu imali dovoljno finansijskih sredstava i procenilo se da bi oni mogli biti lažni azilanti.“

Možda Vam se svidi i