Sremska Mitrovica – U Srbiji je od novembra 2010.godine, zabranjeno pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima i na radnom mestu, a za kršenje tog propisa kazne su 5.000 dinara za pojedince i od 500.000 do milion dinara za pravna lica.
U Sremskoj Mitrovici u proteklom periodu sanitarna inspekcija nije imala problema sa kršenjem zakona, međutim konzumenti duvana su isterani na ulice pa svakodnevna slika ispred prodajnih objekata, kafa i cigareta u rukama trgovaca, postaje uobičajena.
Ipak, neki pušači su odlučili da se reše ove loše navike i pomoć potraže od stručnjaka.
Od proterivanja nikotina iz javnog prostora u Sremskoj Mitrovici oko 100 pušača potražilo je pomoć Savetovališta za odvikavanje od pušenja, koje radi u okviru preventivnog centra Doma zdravlja.
Glavna sestra preventivnog centra Zorica Vučković kaže da je kroz savetovalište prošlo do sada šest grupa, negde oko 100 polaznika, a 30% njih je uspelo da se oslobodi štetne navike što se smatra velikim uspehom.
SAVETOVALIŠTE ZA ODVIKAVANJE OD PUŠENJA pomaže građanima koji su rešili da se oslobode duvanskog dima.U okviru savetovališta radi stručni tim sačinjen od lekarara, psihologa, glavne sestre centra za prevenciju, višeg med. tehničara i med. sestre centra. Savetovalište radi svakodnevno i rad može da bude individualan ili grupni.
Grupni rad se pokazao kao efikasniji i obuhvata petodnevni program kroz koji se pušač informiše o štetnosti duvana, uticaj duvana na njegov organizam, razgovara sa psihologom, dobija specijalan plan ishrane i sve potrebne instrukcije i smernice koje koje će mu pomoći prilikom odvikavanja, dodala je Zorica Vučković.
Oni koji se odluče da nastave sa konzumiranjem duvana treba da zapamte da duvan sadrži više od 4 000 štetnih sastojaka od kojih su čak 43 kancerogena.

Možda Vam se svidi i