Sremska Mitrovica – Predstavnici grada Šapca i Sremske Mitrovice zajedno sa predstavnicima MISP-e (Program podrške razvoju infrastrukture lokalne samouprave) i direktorom Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srbije posetili su danas Jarak glavnu lokaciju za odlaganje čvrstog otpada u Sremskoj Mitrovici, gde se trenutno izvode radovi na izgradnji regionalne deponije.

Vrednost ovog projekta iznosi oko 11 miliona evra. 7.3 miliona investirala je Evropska unija, dok je ostatak obezbeđen iz bužeta Sremske Mitrovice i Šapca (2.3 miliona evra) i Fonda za zaštitu životne sredine (87 miliona dinara).

Ovaj projekat ima za cilj unapređenje zaštite životne sredine obezbeđivanjem sistema bezbednog odlaganja čvrstog otpada. Značajno će poboljšati kvalitet života i sanitarnu zaštitu, i smanjiti rizik po zdravlje ljudi. Takođe, sprečiće dalje zagađenje područja u blizini reke Save. Projektom se predviđa i povećanje pokrivenosti uslugama sakupljanja čvrstog otpada na 100% do 2012. godine u gradskim područjima, i na 50% u seoskim područjima

Lokacija za izgradnju regionalne deponije Jarak je u upotrebi kao opštinska nesanitarna deponija od 2001. godine. Tri ćelije su pokrivene čvrstim otpadom, a četvrta je trenutno u upotrebi. Dalje korišćenje nesanitarne deponije negativno bi uticalo na životnu sredinu, te ovaj projekat predviđa izmeštanje Mančelovog kanala, izgradnju novih ćelija deponije, uklanjanje otpada iz nesanitarnih i odlaganje istog u sanitarne ćelije, izgradnju sistema za sagorevanje deponijskog gasa, izgradnju linije za separaciju, izgradnju transfer stanice i zatvaranje nesanitarne deponije u Šapcu. Radovi će se odvijati u 3 faze, a životni vek ovakve sanitarne deponije je oko 15 godina.

MISP (Program podrške razvoju infrastrukture lokalne samouprave), koji finansira EU, a sprovodi Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, pruža pomoć opštinama u Srbiji u pripremi projektne dokumentacije i sprovođenju opštinskih infrastrukturnih projekata. MISP je fokusiran je na pružanje podrške ekonomskim projektima i projektima iz oblasti zaštite životne sredine (vodosnabdevanje, prečišćavanje otpadnih voda, upravljanje čvrstim otpadom , domovi i skloništa, obrazovni objekti, turističke lokacije i industrijske zone. Od 2005 godine realizovano je više od 14 projekata ukupne vrednosti veće od 65 miliona evra.
Glavni cilj programa je unapređenje upravljanja infrastrukturnim službama u opštinama i intenzivnije investiranje u infrastrukturu kako bi bili zadovoljeni standardi EZ koji se odnose na zaštitu životne sredine i održivi ekonomski razvoj. Takođe MISP pomaže opštinama i javnim preduzećima kroz čitav proces izvođenja infrastrukturnih projekata – od prijavljivanja, studija opravdanosti (SLAP 2.0) , upravljanja budžetom – do samog sprovođenja projekta.

Za realizaciju MISP programa zadužena je EPTISA , španska kompanija za inženjering, koja se nalazi na čelu konzorcijuma koji čine jos dve ino-kompanije: ROYAL HASKONING (NL) i VNG.

Možda Vam se svidi i