Sremska Mitrovica – Talas poskupljenja mleka i mlečnih proizvoda koji je počeo u novembru biće nastavljen do kraja ove godine.

Od danas proizvodi mlekare “Somboled” skuplji su jedan do tri odsto, a do kraja decembra nove cene dobiće i pojedini “Imlekovi” proizvodi i proizvodi mlekare “Šabac”.

“Imlekov” jogurt i kiselo mleko će 23. decembra poskupeti jedan do dva odsto, a krajem decembra do tri odsto poskupeće i mleko, jogurt, mileram i pavlaka mlekare “Šabac” , kažu trgovci.

Kao razlog za poskupljenje mleka i mlečnih proizvoda, Zoran Matić, generalni direktor šabačke mlekare, navodi rast cena ambalaže i osnovnih sirovina.

„Od “Elopaka” i “Tetrapaka” smo dobili najavu da će cene ambalaže od 1. januara biti uvećane za tri do sedam odsto, što je i glavni razlog poskupljenja naših prozvoda. Osim toga, počeli smo sa otkupom mleka od PKB koje je u odnosu na ono koje već otkupljujemo skuplje za dva dinara po litru“,kaže Matić.

Trgovci napominju i da će u narednim danima poskupeti i pojedine vrste vina i kućne hemije. Vino “jug” 23. decembra poskupeće 10 odsto, dok će 4. januara “mer sanit” poskupeti 10, “mer glas” pet odsto, a neke vrste omekšivača za veš “silan” 11 odsto. Istovremeno će cene pojedinih vrsta ovog omekšivača biti snižene 10 odsto.

U “Henkelu” objašnjavaju da je do promena cena ovih proizvoda došlo usled rasta cena repromaterijala.

„Da naši kupci ne bi osetili ove promene, napravili smo duo pakete “mer glasa” koji se u hipermarketima prodaju po ceni nižoj 25 odsto, duo pakete “mer sanita” koji su jeftiniji 20 odsto i promociju nekih vrsta “silana” koji su sada jeftiniji 10 odsto“, kažu u “Henkelu”.

Možda Vam se svidi i