Sremska Mitrovica – Sredinom meseca juna tekuće godine Vlada Republike Srbije, na predlog Ministarstva Ekonomije donela je uredbu o uslovima i načinu privlačenja velikih investitora, a sve u cilju oživljavanja velikih industriskih centara od posebnog interesa za Republiku Srbiju.

Do sada, uredbom, bilo je samo četiri grada od posebnog interesa, Niš, Žaječar, Kraljevo i Novi Pazar, a sad je taj broj povećan sa još jedanaest gradova, među kojima je i Sremska Mitrovica.

Osnovni cilj ovog programa je pokretanje proizvodnje i oživljavanje industrijskih centara u 15 jedinica lokalne samouprave upošljavanjem postojećih kapaciteta i izgradnjom novih proizvodnih pogona, kao i otvaranjem produktivnih novih radnih mesta i smanjivanjem regionalnih razlika od čijeg razvoja zavisi 1/5 stanovnika RS, rekla je za radio Ozon načelnica uprave za privredu i investicije, Vera Milak.

Veliki industrijski centri od posebnog interesa, odnosno jedinice lokalne samouprave imaju kvalifikovanu radnu snagu i kao takvi predstavljaju nosioce razvoja određenih krajeva Srbije. Istovremeno. ubrzani privredni razvoj navedenih jedinica lokalne samuouprave je od posebnog interesa za Republiku Srbiju jer on doprinosi ravnomernom regionalnom razvoju i smanjenju stope nezaposlenosti, kao i razvoju susednih opština koje gravitiraju ka velikim industrijskim centrima.
Za sprovođenja mere podsticanja investicija i otvaranja novih radnih mesta, biće obezbeđeni veći podsticaji uključujući podsticaje za:
investicije u proizvodni sektor po novootvorenom radnom mestu u iznosima:
– od 4.000 do 10.000 evra po otvorenom novom radnom mestu u devastiranom području i području od posebnog interesa;
– od 5.000 do 10.000 evra po otvorenom novom radnom mestu u automobilskoj, elektronskoj ili industriji informacionih i telekomunikacionih tehnologija u područjima od posebnog interesa;
– od 2.000 do 5.000 evra po otvorenom novom radnom mestu u ostalim područjima Republike Srbije;
investicije u sektor usluga koje mogu biti predmet međunarodne trgovine:
– od 2.000 do 10.000 evra po novootvorenom radnom mestu i investicije u strateške projekte iz oblasti turizma
– od 2.000 do 10.000 evra po novootvorenom radnom mestu.
Ukupan iznos dodeljenih sredstava ne može biti viši od 50 odsto ukupne vrednosti ulaganja za velika privredna društva, odnosno 100 odsto od ukupne vrednosti ulaganja za mala i srednja privredna društva.
Sredstva će biti dodeljena u zavisnosti od sektora i mesta investiranja za: investicije u proizvodni sektor čija je minimalna vrednost ulaganja milion evra i kojim se obezbeđuje otvaranje najmanje 50 novih radnih mesta i za investicije u proizvodni sektor u devastirana područja i područja od posebnog interesa čija je minimalna vrednost ulaganja 500.000 evra i kojim se obezbeđuje otvaranje najmanje 50 novih radnih mesta.
Uslovima propisanim Uredbom predviđa se da ukupan iznos dodeljenih sredstava ne može biti viši od 50 odsto ukupne vrednosti ulaganja za velika privredna društva, odnosno 100 odsto od ukupne vrednosti ulaganja za mala i srednja privredna društva. Izuzetno, za investicije vrednosti preko 50 miliona evra i kojima se obezbeđuje otvaranje najmanje 300 novih radnih mesta, sredstva se određuju u iznosu do 20 odsto od ukupne visine investicije, dok za investicije koje prelaze ukupan iznos od 200 miliona evra i kojima se obezbeđuje otvaranje najmanje 1000 novih radnih mesta, sredstva se određuju u iznosu od 17 odsto od ukupne visine investicije.
Republika Srbija je do sada uspela da privuče znatan broj direktnih investicija, sprovođenjem Uredbi o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija. Na osnovu do sada objavljenih 12 poziva dodeljeno je 85 miliona evra i obezbeđeno otvaranje više od 22.500 radnih mesta u Srbiji.

Možda Vam se svidi i