Sremska Mitrovica – Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) i uprava rezervata Zasavica ove godine zajedno učestvuju u organizaciji Evropskog vikenda posmatranja ptica (Eurobirdwatch), događaja koji koordiniše globalno za zaštitu ptica BirdLife International.

Rana jesen je vreme kada mnoge ptice kreću na seobu, pa je u različitim krajevima Evrope i sveta moguće videti veliki broj vrsta Ptica, do kojih se neke okupljaju u spektakularnom broju na tradicionalnim odmorištima.

Svake godine, tokom prvog vikenda oktobra, milioni posmatrača ptica iz Evropei i celog sveta odlaze u prirodu kako bi uživali u praćenju globalnog fenomena seobe ptica.

Ove godine, Evropski vikend posmatranja ptica odigraće se u subotu 1. i nedelju 2. Oktobra, u rezervatu Zasavica.

Cilj ovog Masovnog izlaska u prirodu je popularizacija posmatranja „običnih“ i „neobičnih“ ptica, praćenje njihove epske seobe i uživanje u boravku u prirodi. Pored toga, ideja manifestacije je da se ljudima ukaže na potrebu zaštite sve ugroženijih ptica i njihovih staništa. Sve ptice se beleže, a podaci se šalju međunarodnoj organizaciji BirdLife International koja objavljuje rezultate posmatranja nekoliko Dana nakon manifestacije.

Možda Vam se svidi i