Sremska Mitrovica – Predstavnici Vlade Srbije i četiri reprezentativna sindikata obrazovanja nisu postigli dogovor o zahtevima prosvetara pred štrajk najavljen za 28. januar. Pregovori će biti nastavljeni sledeće nedelje.

Sastanak predstavnika Vlade Srbije i sindikata u oblasti obrazovanja nije rezultirao dogovorom, pa će razgovori biti nastavljeni u ponedeljak, 24. januara, za kada su sindikati najavili štrajk skraćenjem časova na 30 minuta. Dogovoreno je jedino da sindikati, do ponedeljka, dostave detaljan plan raspodele sredstava koja traže od vlade.

Sastanku koji je trajao duže od dva sata u Ministarstvu finansija prisustvovali su predstavnici sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja, kao i ministri prosvete i finansija, Žarko Obradović i Diana Dragutinović.

Sindikati su ostali pri stavu da će stupiti u štrajk 28. januara i pri iznetim zahtevima, rekao je agenciji Beta predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Leonardo Erdelji.

Erdelji je precizirao da sindikati, do ponedeljka, u 10 sati, treba da dostave proračun o tome koliko bi ispunjenje njihovih zahteva opteretilo republički budžet.

Predsednik Sindikata „Nezavisnost“ Tomislav Živanović rekao je da će u oko 300 škola, članica tog sindikata, u ponedeljak časovi biti skraćeni na 30 minuta. Ukoliko razgovori naredne sedmice ne uspeju, rad bi, od petka, 28. januara, moglo potpuno obustaviti oko 1.500 škola.

Generalni sekretar Sindikata radnika u prosveti Srbije Hadži Zdravko Kovač rekao je da zaposleni u prosveti moraju dobiti povišicu za oko jednu četvrtinu, i to kroz povećanje u tri navrata i korekciju koeficijenata.

Kovač je istakao da pritisci neće pokolebati sindikate i da je nezadovoljan, jer smatra da je još jedan dan proćerdan, bez napretka ka postizanju dogovora.

„Zabrinuo nas je stav ministra prosvete da je potpuna obustava rada nezakonita i da će preduzeti sve da do štrajka ne dođe“, rekao je Kovač i naveo da je postignut načelni dogovor u vezi sa isplatom jubilarnih nagrada.

Ministar Obradović je posle sastanka rekao da će plate u prosveti ove godine biti povećane oko sedam odsto i istakao da će u ponedeljak biti nastave, kao i svakog drugog dana.

„Ako u nekoj školi bude skraćenih časova, to ćemo znati“, naglasio je on, smatrajući da je najgore da škole štrajkuju i da nema nastave, jer štetu trpe svi, i roditelji i deca.

Obradović je rekao da će plan sindikata razmatrati Vlada, navodeći da to nije samo pitanje ministarstava prosvete i finansija.

(Tekst u potpunosti preuzet sa Radio televizije Srbija http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/830110/Bez+dogovora+s+prosvetarima.html)

Možda Vam se svidi i