Još devet dana i pušenje će biti trajno zabranjeno u svim javnim prostorima. Mitrovački ugostitelji zabrinuti su zbog uvođenja zabrane pušenja u kafiće, restorane i noćne klubove, a najveće probleme za njih predstavljaju mogućnost pada prometa i način na koji će zabranu sprovoditi.
Mitrovački ugostitelji uglavnom planiraju da budu pušački, oni koji imaju prostor manji od 80 kvadrata a veći lokali uglavnom još ne znaju na koji način će rešiti problem koji će ih dočekati 11.novembra.
Kafići manji od 80 kvadrata mogu biti ili pušački ili nepušački, naravno, uz obavezan znak na ulazu.
Vlasnike lokala veličine preko 80 kvadratnih metara, s obzirom da mogu da se opredele da li će njihov objekat biti pušački ili nepušački, očekuje i više posla. Odgovorno lice je dužno da odredi najmanje 50 odsto prostora u kome će to biti učinjeno, odnosno da odredi stolove, pultove, šankove i druge površine koji će biti obeleženi. Tačnije, veći deo mora biti određen kao prostor u kome je pušenje zabranjeno. U takvim objektima može se odrediti i posebna prostorija namenjena isključivo za pušenje u kojoj nije dozvoljeno služenje i konzumiranje hrane ili pića.
Za kontrolu sprovođenja zabrane biće zadužene sanitarna, tržišnja, turistička, radna i komunalna inspekcija, kao i komunalni policajci.
Inspektor može da izrekne kaznu ukoliko zatekne gosta sa cigaretom, upaljene cigarete, prisustva pepeljara na stolovima i sl. Ukoliko se gost ogluši o zabranu i opomenu lica zaduženog za kontrolu sprovođenja zakona, zaduženo lice mora da napravi zapisnik. Da bi se napravio zapisnik o gostu koji se oglušio o sve opomene i zabrane, potrebno je navesti njegovo ime i prezime, a ugostitelj nema zakonsko pravo da ikoga legitimiše. Ovaj problem je posebno izražen u noćnim klubovima.

Pušenje je bez izuzetaka zabranjeno u zdravstvenim i prosvetnim ustanovama, državnoj upravi, lokalnoj samoupravi, svim objektima kulture, medijima, sportskim manifestacijama, tržnim centrima, i u javnom prevozu.
Taksista (vlasnik vozila) je odgovorna osoba ukoliko neko pripali cigaretu u vozilu, sa ovim delom zakona su po našem saznanju upoznati i taksisti u Sremskoj Mitrovici i naglašavaju da će ovaj zakon poštovati..

Najmanje se isplati kršiti zakon. Gost koji zapali cigaretu na zabranjenom mestu bilo kojeg ugostiteljskog objekta platiće 5.000 dinara kazne.Pojedinac koji puši na radnom mestu plaća isti kaznu dok će njegov neposredni rukovodilac biti kažnjen od 30.000 do 50.000 dinara, a firma između pola miliona i milion dinara.

Možda Vam se svidi i