Super kamere uskoro na ulicama Srbije – Saobraćajna policija planira modernizaciju opreme

Saobraćajna policija planira modernizaciju opreme, u čemu glavnu ulogu ima nabavka savremenih uređaja za otkrivanje „lakših“ prekršaja.

Tačnije, u planu je nabavka uređaja koji u vožnji može da snimi lica vozača i suvozača u automobilima iz suprotnog smera i zabeleži da li imaju sigurnosne pojaseve i da li vozač priča mobilnim telefonom, odnosno da li ga drži u ruci.

U pitanju je kamera sa laserom i Nikonovim objektivom. Visoke je rezolucije, a maksimalna brzina vozila tokom snimanja je 320 km/h. Maksimalan broj snimaka po jednoj fleš kartici je 3.997. Naziv uređaja je LTI 20.20 UltraLyte 1.000. Masa mu je 12,75 kilograma.

Ako bude nabavljena ova kamera, vozači koji budu snimljeni bez pojasa ili sa telefonom u ruci neće biti zaustavljani zbog uzimanja podataka, već će pozivi, kako navodi SAT plus, naknadno biti dostavljani vlasnicima vozila na njihove kućne adrese. Budžet za kupovinu ovih uređaja ide iz kase koju su napunili upravo nesavesni vozači.

Prema jednostavnoj računici, sadašnje kazne su 5.000, odnosno, 2.500, ako se plate u roku od 8 dana. Suma od 2.756.600 dinara, koliko je potrebno za kupovinu kamera, može da se sakupi posle 1.000 neplaćenih kazni.

Tokom godine oko 20.000 nesavesnih vozača bude kažnjeno, tako da će se kupovina kamera lako isplatiti.

Inače, prošlogodišnje istraživanje Agencije za bezbednost saobraćaja je da je skoro 42% anketiranih vozača samo priznalo da je najčešći prekršaj koji prave, korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje.

– U narednom periodu ćemo pokušati da povećamo efikasnost u radu saobraćajne policije, pa ove godine planiramo da nabavimo savremeni uređaj za otkrivanje vozača koji tokom vožnje ne koriste pojaseve, a tokom vožnje upotrebljavaju mobilne telefone – rekao je Nebojša Arsov, načelnik Uprave saobraćajne policije.

ekapija.com

Pročitajte još