Krsna slava Sabora Srpsih Svetitelja

Sremska Mitrovica – Sabora Srpskih Svetitelja iz Rume poziva sve Mitrovčane na Sabor povodom krsne slave. Ovo je druga godina proslavljanja slave na ovakav način. Prošlogodišnji Sabor posetilo je preko 2500 ljudi.

U odnosu na prošlogodišnji, ove godine program je obimniji. Pored kulturno umetničkog programa biće i koncert u subotu veče, kao i projekcija filma u nedeljnim večernjim satima.

Praznik Sabora Srpskih Svetitelja je pokretni praznik, uvek je druge nedelje septembra meseca, menjajući datum, ove godine se obeležava u nedelju 09. septembra, u hramu Sabora Srpskih Svetitelja u Rumi.

Praznuje se 18. jeraraha, poglavara Srpske Pravoslavne Crkve na čelu sa Svetim Savom.

Nedeljni dan kao neradni omogućio je da vernici proslavljaju Hramovnu slavu u širem društvu pokazujući lepotu vere kroz učešće u bogosluženju i čuvajući nasleđe predaka kroz kulturno umetnički program.

Hram Sabora Srpskih Svetitelja još je u izgradnji. Zemljište je osveštano 2004. godine, temelji izliveni 2007, a u bogoslužbenoj upotrebi od 06. februara 2011. godine. Pri ovom hramu su dve parohije i na njihovom staranju dva svštenika, jerej Sreten Lazarević – starešina hrama i jerej Branislav Mišković.

 

 

 

You May Also Like