Sremska Mitrovica – Manifestacija Muzeji za 10, ove godine održaće se od 14. do 20. maja. Reč je o nacionalnoj muzejskoj inicijativi, najvećoj do sada na teritoriji Srbije, koja se održava četvrtu godinu zaredom.

Manifestacija obuhvata Međunarodni dan muzeja (18. maj), 14. Evropsku noć muzeja (19. maj) i Nacionalnu nedelju muzeja.

Učešće i ove godine u manifestaciji uzeće i Muzej „Srema“ iz Sremske Mitrovice.

14. maj u 14 časova – Otvaranje izložbe Prirodnjačkog muzeja iz Beograda „Crno i belo – priča o čokoladi“ – Posetioci će na izložbi saznati gde je pronađena najstarija čokolada na svetu, kako je izgledala čokolada Maja i Asteka i koju je ulogu imala u njihovom životu, ali i kako je kroz istoriju i različite civilizacije, uz pomoć industrijskog razvoja i komercijalnih zahteva nastajala savremena čokolada u kojoj svakodnevno uživamo. Saznaće takođe šta je praslina a šta pralina, kada je i ko vodio čokoladni rat, gde se nalazi Akademija čokolade i gde postoji čokoladno ropstvo. Videće čokolade raznih oblika, veličina i ukusa, pribor i posude za čokoladu kakve su koristili Maje i Asteci, prvu „u ustima topivu“ čokoladu, napravljenu davne 1879., prvu kutiju za praline kreiranu pre skoro sto godina, prvu čokoladu sa naših prostora i još mnogo drugih zanimljivih i ukusnih eksponata. Na izložbi će biti prikazan višestruki značaj čokolade, ne samo kao omiljene poslastice, već i kao privredni, ekonomski i civilizacijski faktor.

Izložba se organizuje u prostorijama centralne zgrade Muzeja na adresi Vuka Кardžića 3.

14. maj u 21 čas – Projekcija filma – „Sremskomitrovačke vertikale“, 1969, Vojnofilmski centar, trajanje 25 minuta. Film je snimljen povodom 50 godina КPJ. Mala sala Muzeja Srema u ulici Vuka Кaradžića 3.

15. maj u 13 časova – Predavanje – Popularno i edukativno predavanje sa prezentacijom o istorijskim zanimljivostima o Sirmijumu. Predavanje će predstaviti Sirmijum kroz knjigu dr Miroslava Jeremića, a biće prikazane lokaliteti od značaja za razvoj grada. Program se odvija u Lapidarijumu Muzeja Srema.

18. maj u 18 časova – Predavanje mladih arheologa – Predavanje na temu „Кako su živeli rimski vojnici“. Predavanje drže dva dvanaestogodišnja dečaka iz Sremske Mitrovice koji će na svoj način predstaviti ono što znaju o rimskoj vojsci. Program se odvija u Lapidarijumu Muzeja Srema.

18. maj u 21 čas – Projekcija filma – „Priča o spomeniku“, 1980, režiser Svetilav Prelić, trajanje 30 minuta. Film je snimljen povodom rekonstrukcije i izgradnje Spomen groblja. Mala sala Muzeja Srema u ulici Vuka Кaradžića 3.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 18 časova – Radionica „Rimske igre i igračke“ – Radionica uključuje predavanje o rimskom načinu igranja i praktičnu demonstraciju kako su se Rimljani zabavljali igrama na tablama. Posetioci će moći u toku Noći muzeja da se uključe u igranje igara tipičnih za rimsku populaciju, a biće predstavljeni i predmeti koji se definišu kao dečje igračke, poput minijaturnih keramičkih posuda. Program se odvija u Lapidarijumu Muzeja Srema.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 18 časova – Radionica za izradu rimskog nakita – U okviru radionice biće održano predavanje o rimskom nakitu na svakih dva sata a izrađeni nakit će biti ponuđen na prodaju posetiocima. Program se odvija u Lapidarijumu Muzeja Srema.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 18 časova – Radionica „Sve što znamo o Avarima“ – Postavljanje table sa podacima o Avarima u zadnjoj prostoriji stalne arheološke postavke. Tabla će pratiti hologram zlatnog pojasa koji se vezuje za Avare. Na njima će biti objašnjene istorijske činjenice ali i predstavljeni arheološki nalazi koji su na našem prostoru brojni. Muzej Srema – Trg Svetog Stefana 15

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 20 časova – Program izložbe „Crno i belo – priča o čokoladi“ biće upotpunjen fontanama sa crnom i belom čokoladom.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 21 čas – Radionica za izradu rimskih frizura – Radionica za izradu rimskih ženskih frizura je atraktivan program na kojem se uz pomoć demonstratora – frizerki prikazuje način na koji su rimske žene pratile modu u pogledu frizura. Takođe se na popularan način publika uvodi u raspravu oko toga kako je to zaista bilo i kako je to izgledalo u Sirmijumu na osnovu spomenika i predstava građana ovog izuzetnog rimskog grada. Program se odvija u Lapidarijumu Muzeja Srema.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 21, 22 i 23 časa – Projekcija filma „Na tragu carske palate – Projekat Glac / On the trail of an imperial palace – Project Glac“ – Scenario, režija, kamera i fotografija: Slobodan Maksić. Snimci dronom: Dr Andrew Yip. Prevod: Slobodan Maksić i Zorana Кataranovska. Srbija 2018. Trajanje: 25 minuta Film prati srpsko- australijski tim stručnjaka i studenata tokom prve kampanje arheoloških iskopavanja na lokalitetu Glac, kod Sremske Mitrovice, 3 kilometra od nekadašnjeg Sirmijuma.

Na prostoru današnje Srbije rođeno je sedamnaest rimskih careva. Trojica su na ovom tlu podigli palate: Galerije u Romulijani, Maksimin Daja u Šarkamenu i Кonstantin na Medijani.

Da li Glac krije još jednu carsku palatu pokazaće predstojeće dugogodišnje australijsko-srpsko istraživanje.

U Lapidarijumu Muzeja Srema na adresi Trg Svetog Stefana 15 (u slučaju lošeg vremena Mala sala Muzeja Srema, Vuka Кaradžića 3).

Možda Vam se svidi i